Κορωνοϊός: Τα εμβόλια απέτρεψαν 140.000 θανάτους στις Η.Π.Α.

δωμάτιο σε νοσοκομείο με ασθενείς που τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός
27-08-2021

Έχουμε πει ξανά και ξανά πως τα εμβόλια είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να φύγει ο κορωνοϊός από την ζωή μας. Να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

Περίπου ο μισός πληθυσμός της Αμερικής. έχει εμβολιαστεί πλήρως ως σήμερα. Αλλά τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλουν από πολιτεία σε πολιτεία. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Health Affairs, καταδεικνύει ότι οι εμβολιασμοί COVID-19 απέτρεψαν σχεδόν 140.000 θανάτους στη χώρα μέχρι το Μάιο 2021.

Τι έδειξαν τα στοιχεία ανά πολιτεία

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από επίσημους κυβερνητικούς ιστοτόπους σχετικά με δόσεις εμβολίων ανά 100 ενήλικες στο τέλος κάθε εβδομάδας σε κάθε πολιτεία, για τη χρονική περίοδο από 21 Δεκεμβρίου 2020 ως 9 Μαΐου 2021. Στη συνέχεια εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της έντασης του εμβολιασμού της κάθε πολιτείας και των αλλαγών στους θανάτους από COVID-19.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα στατιστικό μοντέλο. Αυτό αντιπροσωπεύει την καθυστέρηση μεταξύ του εμβολιασμού και των επιπτώσεων στα ποσοστά θανάτου. Από τη στατιστική ανάλυση προέκυψε ότι τα εμβόλια απέτρεψαν περισσότερους από 139.000 θανάτους κατά τους πρώτους πέντε μήνες διαθεσιμότητάς τους. Συγκεκριμένα, περίπου 570.000 θάνατοι από COVID-19 συνέβησαν στις ΗΠΑ μέχρι τις 9 Μαΐου, ενώ το μοντέλο προέβλεψε ότι 709.000 θάνατοι θα είχαν συμβεί χωρίς τα εμβόλια. Η εκτιμώμενη μείωση των θανάτων ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων πολιτειών.

Κορωνοϊός: Η οικονομική αξία της πρόληψης

Στη Νέα Υόρκη οι εμβολιασμοί οδήγησαν σε περίπου 11,7 λιγότερους θανάτους ανά 10.000 άτομα. Η Χαβάη είχε τη μικρότερη εκτιμώμενη μείωση με 1,1 λιγότερους θανάτους ανά 10.000 άτομα. Η ανθρώπινη ζωή είναι φυσικά ανεκτίμητης αξίας. Υπολογίστηκε όμως και η οικονομική αξία πρόληψης αυτών των θανάτων για το κράτος και βρέθηκε μεταξύ 625 δισεκατομμυρίων και 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μελέτη αυτή αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία των εμβολιασμών έναντι του κοροναϊού. Η επιστήμη σε σύντομο χρονικό διάστημα έκανε το χρέος της και παρέδωσε στην κοινωνία ένα σημαντικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. H κοινωνία, από την πλευρά της, θα είναι χρήσιμο να εμπιστευτεί την επιστήμη, να κατανοήσει τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 και να συνδράμει στην πρόληψή της με μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Αυτοί κινδυνεύουν λιγότερο με διασωλήνωση και θάνατο