Κορωνοϊός: Τα παιδιά ως 10 ετών έχουν την ισχυρότερη ανοσία

παιδί στο οποίο έχει διαπιστωθεί κορωνοϊός
23-03-2021

Από τότε που άρχισε ο κορωνοϊός να χτυπά τον πλανήτη, τα παιδιά έγιναν ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες. Αρρωσταίνουν ευκολότερα; Κολλάνε πιο εύκολα; Είναι πιο μεταδοτικά; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως τα παιδιά ως δέκα ετών εμφανίζουν πιο ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στον κορωνοϊό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως χρειάζονται λιγότερη προστασία ή λιγότερη προσοχή σε ότι έχει να κάνει με τον ιό. Τα παιδιά εξακολουθούν να χρειάζονται την τήρηση των περιοριστικών μέτρων γιατί ποτέ δεν ξέρουμε την επίδραση που θα έχει ο κορωνοϊός στον οργανισμό τους.

Ο κορωνοϊός στα παιδιά

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής την παθολόγο Σαρίνα Γιανγκ της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Κι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».
Οι ειδικοί ανέλυσαν τα αποτελέσματα 31.426 τεστ αντισωμάτων, από τα οποία περίπου 1.200 προέρχονταν από παιδιά και εφήβους, ενώ τα υπόλοιπα από ενήλικες. Από τα παιδιατρικά τεστ το 17% είχε βγει θετικό για κορωνοϊό. Όπως και το 19% των τεστ στους ενήλικες.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά έως δέκα ετών που είχαν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού, είχαν υπερδιπλάσιο αριθμό αντισωμάτων IgG σε σχέση με τους εφήβους 11 έως 18 ετών και σχεδόν εξαπλάσια επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με τους νέους 19 έως 24 ετών. Επίσης, με τη σειρά τους, οι έφηβοι αναπτύσσουν μεγαλύτερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με τους ενήλικες. Τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται με την ηλικία, με τους άνω των 80 ετών να έχουν τα λιγότερα στον οργανισμό τους.

Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν τον σχετικά μικρό αριθμό κρουσμάτων και περιστατικών σοβαρής λοίμωξης, καθώς και τον πολύ μικρό αριθμό θανάτων από Covid-19 στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ισχυρή ανοσιακή ανταπόκριση των παιδιών τα προστατεύει σε σημαντικό βαθμό από τον ιό, με αποτέλεσμα, όταν αυτά μολύνονται, συνήθως να έχουν ήπια έως μηδαμινά συμπτώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο