Κορωνοϊός: Τα θλιβερά ρεκόρ τον τελευταίο μήνα

ΚΡΟΎΣΜΑΤΑ
20-11-2020

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Κυβέρνησης, τις τελευταίες 30 μέρες (20 Οκτωβρίου μέχρι και 19 Νοεμβρίου) έχουμε τα εξής στοιχεία:

Είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων στις 12 Νοεμβρίου με 3316 ενώ και χθες ξεπεράσαμε τα 3.200 (3227). Το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων ήταν 71 στις 15 Νοεμβρίου. Αναφορικά με τους διασωληνωμένους προφανώς κάθε μέρα καταγράφεται νέο ρεκόρ φθάνοντας τους 499, χθες 19 Νοεμβρίου. Στις 17 Νοεμβρίου είχαμε το ρεκόρ των επιπλέον διασωληνωμένων (ήταν 43) σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Φυσικά αριθμός των επιπλέον διασωληνωμένων κάθε μέρα, δεν είναι ασφαλής καθώς δεν υπολογίζονται οι θάνατοι, που δυστυχώς προφέρουν διαθεσιμότητα κλινών στις ΜΕΘ. Πάντως ο αριθμός των διασωληνωνμένων είναι ο πιο κρίσιμος, καθώς τη στιγμή που θα αρχίσει να μειώνεται, το υγειονομικό σύστημα θα «αναπνεύσει» και η επιδημία προφανώς θα είναι σε ύφεση. Στους αριθμούς που δίνονται, αυξάνεται και ο αριθμός όσων έχουν λάβει εξιτήριο από ΜΕΘ (έφθασε τους 427 χθες) κάτι που είναι προφανές καθώς ο αριθμός είναι αθροιστικός και συνολικός από την αρχή της επιδημίας. Από μόνος του αυτός ο αριθμός δεν προσφέρει κάποιο συμπέρασμα, πέραν μιας απλής θετικής εντύπωσης, αφού δεν δίνεται επακριβώς ο συνολικός αριθμός όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, με COVID-19, ώστε να φανεί με σχετική ασφάλεια το ποσοστό επιβίωσης. Βεβαίως τα μηνύματα είναι θετικά.

Όπως είχε πει πριν 10 μέρες σε Συνέντευξη Τύπου η κα. Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας η θνητότητα είναι γύρω στο 35% με 37% στις ΜΕΘ, σχολιάζοντας πως “είναι ένα εξαιρετικό ποσοστό για τις ΜΕΘ σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα και για οποιαδήποτε χώρα και αυτό οφείλεται στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο”. Τα στοιχεία αυτά προκύπταν μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου, όταν είχαν νοσηλευθεί πάνω από 900 ασθενείς σε ΜΕΘ και οι 330 είχαν πάρει εξιτήριο. Σήμερα 10 μέρες μετά και ενώ τα θλιβερά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο, η επιβίωση των ασθενών στις ΜΕΘ της χώρας έχει αυξηθεί και πλησιάζει το 70%, όπως δήλωσε στο healthview η κα Κοτανίδου.