Κορωνοϊός: Το 98% των αλλεργικών δεν αντιδρά στο εμβόλιο της Pfizer

εμβόλια για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
02-09-2021

Τα εμβόλια για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός έχουν αντιμετωπιστεί από δυσπιστία και σκεπτικισμό από πολλούς. Κυρίως λόγω των παρενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν. Κι όμως! Νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα βρήκε ότι το 98% των άκρως αλλεργικών ανθρώπων δεν εμφανίζει καμία άμεση αντίδραση μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer-BioNTech.

Την έρευνα έκαναν ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”.
Οι επιστήμονες, μελέτησαν τις περιπτώσεις 429 ατόμων με ιστορικό αλλεργιών, με μέση ηλικία 52 ετών. Από αυτούς, το 71% ήταν γυναίκες. Αυτή η ομάδα των άκρως αλλεργικών ανθρώπων εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 υπό ιατρική επίβλεψη επί δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Κορωνοϊός: Μόνο ένα 0,7% είχε σοβαρότερη αντίδραση από το εμβόλιο της Pfizer

Μετά την πρώτη δόση το 97,9% δεν είχαν καμία αλλεργική αντίδραση. Το 1,4% (έξι άνθρωποι) είχαν μικρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, πρήξιμο γλώσσας, βήχα κ.α., που αντιμετωπίστηκαν με αντισταμινικά φάρμακα. Μόνο το 0,7% (τρία άτομα) είχαν σοβαρότερες αντιδράσεις αναφυλαξίας, μέσα σε διάστημα δέκα έως 20 λεπτών από τον εμβολιασμό τους. Κι αυτές αντιμετωπίστηκαν με ένεση αδρεναλίνης, αντισταμινικά και εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο. Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο και όλοι ήσαν πλήρως καλά στην υγεία τους μετά από δύο έως έξι ώρες.

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και μετά τη δεύτερη δόση, καθώς το 98,2% των εμβολιασθέντων αλλεργικών ανθρώπων δεν είχαν καμία αντίδραση και το 1,8% είχαν ήπιες αντιδράσεις, ενώ δεν υπήρξε κανένα περιστατικό αναφυλαξίας. Ορισμένες άλλες αντιδράσεις, όχι άμεσες, ήσαν ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό μετά τον εμβολιασμό, εκτός από τη φαγούρα που συνήθως είναι συχνότερη στους αλλεργικούς.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι ιδιαίτερα αλλεργικοί άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια με τη χρήση ενός απλού αλγόριθμου». Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι ο κίνδυνος σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (μέσα σε δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά από τον εμβολιασμό) είναι πολύ μικρός και για τα άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με βάση στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Στο δυτικό ημισφαίριο το 47% των θανάτων από Covid-19