Κορωνοϊός: Το long covid προτιμά γυναίκες και άτομα που δεν έχουν νοσηλευτεί

δωμάτιο σε νοσοκομείο με ασθενείς που τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός
29-05-2022

Το 75,8% των ασθενών που παρουσιάζουν long covid που προκαλεί ο κορωνοϊός, δεν έχουν νοσηλευτεί, 60% των περιπτώσεων αφορούν γυναίκες, εκ των οποίων η πλειονότητα σε ένα ποσοστό 81% επίσης δεν έχει νοσηλευτεί.

Η πιο συχνή ηλικιακή ομάδα που αναφέρει προβλήματα υγείας είναι η πιο παραγωγική ηλικία των 36 – 50 ετών, (σε ποσοστό 34,6%). Την ίδια στιγμή το 1/3 των ατόμων που αναφέρουν ότι έχουν σύνδρομο long covid, δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα υγείας πριν τη νόσηση από κοροναϊό.

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία προκύπτουν από πρόσφατη έκθεση του ΜΚΟ «FAIR» στις ΗΠΑ, που διερευνά τα κόστη υγείας και αναλύει ετησίως δύο δισεκατομμύρια αιτήματα αποζημίωσης ασθενών.
Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Μαΐου, προέκυψε από μελέτη 78.252 αιτημάτων ασθενών που σχετίζονται με long covid.

Κορωνοϊός: Παρατηρούνται συμπτώματα ακόμα και μετά από 15 μήνες

Τα προβλήματα που συνήθως αναφέρονται μετά τη νόσηση είναι:

  • δύσπνοια σε ποσοστό 23%
  • βήχας σε ποσοστό 19%
  • εύκολη κόπωση σε ένα ποσοστό 16,7

Όσον αφορά τις μυαλγίες, είναι 11 φορές συχνότερες από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Τα προβλήματα συγκέντρωσης είναι διπλάσια από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Και υπάρχουν και οι πνευμονικές εμβολές, οι τόσο επικίνδυνες για τη ζωή μας, που είναι 2,6 φορές συχνότερες σε αυτά τα άτομα.

Η μακρύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων αφορά κυρίως τις ηλικίες άνω των 50, όπου τα άτομα αναφέρουν ότι υπάρχουν συμπτώματα ακόμα και πέντε μήνες μετά τη νόσηση». Ωστόσο σε μελέτη που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη από το «Northwestern University» του Ιλινόι, την οποία επικαλέστηκε ο καθηγητής, αναφέρεται ότι μέχρι και 15 μήνες μετά τη νόσηση έχουν ανιχνευθεί αυτά τα συμπτώματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι δυο χώρες στις οποίες δεν έφτασε ποτέ