Κόβεται ο καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στα σχολεία

26-12-2016

«Κόβεται» ο καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στην σχολική ηλικία! Αυτό προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου ο οποίος προχώρησε σε τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2015. Σύμφωνα με την απόφαση και το νέο χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών: 

Η πρόληψη της φυματίωσης συστήνεται να γίνεται με εμβολιασμό με BCG στη γέννηση νεογνών αυξημένου κινδύνου όπως: 

  • Νεογνά  μεταναστών από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη   φυματιώδους διαμόλυνσης.
  • Νεογνά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.
  • Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV  (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS).
  • Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης. 
  • Νεογνά  στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με  ενεργό φυματίωση,  το οποίο  δεν συμμορφώνεται στη θεραπεία ή  πάσχει από πολυανθεκτική νόσο  και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.  

Ο εμβολιασμός επίσης συστήνεται σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με BCG. 

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η δερμοαντίδραση Mantoux  συστήνεται α) σε παιδιά που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου  στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας όποτε δοθεί η ευκαιρία β) σε όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. 

Επισημαίνεται, ότι η δερμοαντίδραση Mantoux δύναται να διενεργείται και σε κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος παιδιάτρου (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, χορήγηση θεραπείας με βιολογικό παράγοντα κλπ).