Κουρουμπλής: Να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος

26-12-2016

Ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος πρέπει να ξεπεραστούν όπως είπε κατά την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Προκόπη Παυλόπουλο, ο υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής και να αναθεωρηθεί «η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση» των γιατρών στα νοσοκομεία, προκειμένου να μεταβούμε σε ένα μεικτό σύστημα, που φαίνεται νσα είναι απαραίτητο στοιχείο για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Διότι αν δεν αναχαιτίσεις πρωτογενώς τον πολίτη είπε ο κο Κουρουμπλής, να μην προστρέχει στα νοσοκομεία, αυτή η εικόνα που έχουμε στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα ακριβώς γιατί δεν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και εκεί κάνουμε καλή προετοιμασία και πιστεύω ότι μέσα στο 2015 μπορούμε να προχωρήσουμε αυτά τα ζητήματα». 

Ο κος Κουρουμπλής εξέθεσε επίσης στο πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρόβλημα των μεταναστών και του υγειονομικού φορτίου που δέχεται το Σύστημα Υγείας της χώρας, επικεντρώνοντας στην αρνητική εντύπωση που του έκανε η αδιάφορη στάση ομόλογων του ευρωπαίων  σχετικά με το θέμα κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Υγείας στη Λετονία ενώ η κατάστaση στην Ελλάδα συνεχώς επιδεινώνεται. Χαρακτηριστικά είπε ο κος Κουρουμπλής, ότι οι μετανάστες δε χρειάζονται απλώς εξωνοσοκομειακή φροντίδα αλλά και ενδονοσοκομειακή ενώ ακόμη και η απουσία διερμηνέων, δυσχεραίνει  ακόμη περισσότερο το έργο των γιατρών.

Σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, ο κος Κουρουμπλής σημείωσε ότι οι δανειστές πείστηκαν να παραμείνει στα δύο δις και όχι στο 1,6 που πρότειναν αρχικα, ενώ αναφέρθηκε και στη θετική όπως τη χαρακτήρισε έκβαση των διαπραγματεύσεων με την εγχώρια και ξένη φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου ο υπολογισμός του rebate να γίνεται βάσει του όγκου των πωλήσεων, διαδικασία από την οποία θα εξοικονομήσει το κράτος αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2015, 140 εκατομμύρια από τα οποία θα εξοικονομηθούν και τα 20 εκατομμύρια του 5ευρου, για την επίσκεψη στα νοσοκομεία.