Κουρουμπλής: Όποιος επιλέγει ιδιωτική κλινική, θα την πληρώνει

26-12-2016

Το δημόσιο δε θα αποζημιώνει για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές εφόσον ο ασφαλισμένος είχε τη δυναντότητα επιλογής σε δημόσιο νοσοκομείο και δεν την αξιοποίησε. Αυτό δήλωσε σε κυριακάτικες συνεντεύξεις του, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Κάτι που για πολλούς θεωρήθηκε ως μία ακόμη εξαγγελία από αυτές που έχει κάνει η νέα κυβέρνηση και φαινομενικά είναι σωστή, αλλά που θα είχε επιπτώσεις και στην ποιότητα υπηρεσίων υγείας προς τους ασφαλισμένους ενώ δεν είναι χωρίς κόστος για το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ασφαλισμένοι θα συνωστίζονται στα δημόσια νοσοκομεία που ήδη βουλιάζουν από τη ζήτηση ενώ το κόστος των νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία για το σύστημα Υγείας, δεν είναι φθηνότερο από τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Υπάρχουν μάλιστα και αυτοί που βλέπουν στην πρόταση Κουρουμπλή, μία “αβάντα” προς τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, αφού αυτές μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες που δεν υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία σε αντίθεση με τις μικρότερες που θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Ο κος Κουρουμπλής επανέλαβε ακόμη στο “Βήμα της Κυριακής” ότι καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ για επισκέψεις στα δημόσια νοσκομεία αλλά και το 1 ευρώ ανά φαρμακευτική συνταγή. Ο κος Κουρουμπλής σχεδιάζει να υλοποίησει αυτές τις εξαγγελίες ποντάροντας στην επαναφορά του χονδρεμπορικού κέρδους υπέρ ΕΟΠΥΥ, όπως είχε πει στις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή.

Το εισιτήριο θα παραμείνει και μάλιστα θα αυξηθεί για τους τουρίστες που κάνουν χρήση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα, ο κος Κουρουμπλής είπε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες θα ισχύσει ό,τι και στις χώρες της ευρωζώνης. Το εισιτήριο δεν θα είναι πέντε ευρώ. Θα είναι υψηλότερο. Οι Έλληνες πηγαίνουμε σε νοσοκομείο του Βελγίου και πληρώνουμε εισιτήριο 20 ευρώ και θα πληρώνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα μόνο πέντε ευρώ;» αναρωτιέται.