Κουρουμπλής: που θα βρούμε τα λεφτά, να επαναθεμελιώσουμε το ΕΣΥ

26-12-2016

Για επαναθεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μίλησε ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στις  προγραμματικές του δηλώσεις στη βουλή. Ο κος Κουρουμπλής σε μια φορτισμένη ομιλία του τόνισε ότι η Υγεία πρέπει να είναι πηγή ασφάλειας για τους πολίτες και ότι κανείς δε πρέπει να κοιμάται ήσυχος από τη στιγμή που καρκινοπαθείς καθυστερούν τη θεραπεία τους, επειδή υπάρχουν συμφέροντα που απομυζούν το χώρο της Υγείας.

Πόλεμο σε αυτά συμφέροντα κήρυξε ο κος Κουρουμπλής, προαναγγέλλοντας ένα νέο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής, το οποίο θα διασφαλίζει τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται κάθε πολίτης, εφόσον έχει ΑΜΚΑ.

Απαντώντας στον κο Βορίδη, ο οποίος είχε απευθύνει ερώτημα στη βουλή σχετικά με το που θα βρει τα χρήματα η νέα ηγεσία να καταργήσει το 5ευρο και το 1 ευρώ ανά συνταγή, ο κος Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει σε ισχύ διάταξη, σύμφωνα με την οποία το χονδεμπορικό κέρδος  φαρμάκων που οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν κατευθείαν στα φαρμακεία να πηγαίνει στον ΕΟΠΥΥ. Τη συγκεκριμένη διάταξη είχε καταργήσει η προηγούμενη ηγεσία, προς όφελος, όπως είπε ο κος Κουρουμπλής, των εταιρειών.

«Επιχειρούμε να στηρίξουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που δέχτηκε τη βία της «μνημονιακής καταιγίδας» είπε ο κος Κουρουμπλής, περιγράφοντας του πυλώνες στους οποίους θα στηρισχθεί η νέα πολιτική στο χώρο της Υγείας ξεκινώντας από την “αιμοδοσία” σε ιατρικό δυναμικό.

“Η ωρίμανση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η απειλή κατάργησης του εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η άφρονα πολιτική στον τομέα της Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας οδήγησαν πολλούς ανθρώπους  σε πρώιμη αποχώρηση από το σύστημα.Ήδη ενεργοποιήσαμε παλαιότερους διαγωνισμούς και στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους θα αιμοδοτήσουμε το σύστημα με 1000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Επιπλέον, θα στελεχώσουμε τις δομές Υγείας της χώρας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων. Προσδοκούμε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά  11.500 προσλήψεις  που προβλέπονται για το έτος 2015.

 Ένας ακόμη πυλώνας στον οποίο ποντάρει η νέα ηγεσία για τις αλλαγές που ευαγγελίζεται είναι η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας με την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, ένα αντίστοιχο «Taxis στην Υγεία», με άμεσο στόχο την πλήρη διασύνδεση στο πλαίσιο της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με όλες τις δομές και τις δράσεις στο χώρο της Υγείας. Σκοπός είναι η παταξη της διαφθοράς και η σωστή διαχείριση του δημοίου χρήματος προκειμένου οι πολίτες να έχουν ποιοτική ιατρική φροντίδα. Επιπροσθέτως, η αξιοποίηση του υγειονομικού χάρτη, τον οποίο πλήρωσε ο έλληνας πολίτης, όπως τόνισε ο κος Κουρουμπλής, θα συμβάλει αποφασιστικά στον καλύτερο σχεδιασμό του σύγχρονου συστήματος Υγείας.

Αξιοσημείωτο της ομιλίας του νέου υπουργού κατά τις προγραμματικές δηλώσεις είναι,  η αποκάλυψη, σχετικά με το κτίριο του ΕΟΠΥΥ των 32.000 τετραγωνικών στην Κηφισίας, το οποίο ενώ αρχικά είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο, το πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ για να το νοικιάσει πλέον το υπουργείο, με την υποχρέωση να καταβάλλει για 90 χρόνια, ενοίκιο 4 εκατομμύριων ευρώ το χρόνο και ένα εκατομμύριο ευρώ, για συντήρηση. Μάλιστα ο κος Κουρουμπλής όπως είπε, διαπίστωσε με μεγάλη έκπληξη, ότι ακόμη και να μεταφερθούν οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ σε άλλο κτίριο το υπουργείο πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει το τίμημα του ενοικίου.

Ο κος Κουρουμπλής είπε ακόμη ότι η πώληση της πανάκριβης κρατικής BMW και του πρωθυπουργικού αεροσκάφους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα καλύψουν τα έξοδα επισκευής των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που παραμένουν ακινητοποιημένα.

Σενάριο που μάλλον πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα απώτερο μέλλον αφού αντικειμενικά η πώληση ενός αυτοκινήτου αξίας 800.000 ευρώ δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση στις μέρες μας όσο για το αεροσκάφος και πριν από τρία χρόνια έγιναν απόπειρες πώλησης του που όμως δεν τελεσφόρησαν.