Κραυγή απόγνωσης των νεφροπαθών

26-12-2016

Μια άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους αγοράς φαρμάκων για τους νεφροπαθείς καταγγέλλουν οι νεφροπαθείς στο τελευταίο δελτίο τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Με το δελτίο που εξεδόθη την 1η Απριλίου, οι ασφαλιστικές τιμές πολλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση της κατάστασής μας φαρμάκων, αναφέρουν οι νεφροπαθείς, οι τιμές δηλαδή που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, μειώθηκαν πέρα από κάθε λογική, σε τιμές πολύ χαμηλότερες των πραγματικών τιμών που αυτά πωλούνται στα φαρμακεία”.

Οι ασφαλιστικές τιμές μάλιστα κάποιων φαρμάκων όπως π.χ. των σιδηρούχων σκευασμάτων που χορηγούνται ενδοφλέβια σε αιμοκαθαιρόμενους, είναι χαμηλότερες ακόμη και από το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα της αγοράς. Ως αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς επιβαρύνονται υπέρμετρα, καθώς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την όποια διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής σε πλήθος φαρμάκων που αγοράζουν καθημερινά. Πολλοί δε νεφροπαθείς που αδυνατούν να καλύψουν την παραπάνω αύξηση του κόστους των φαρμάκων που λαμβάνουν, θέτουν ήδη τη ζωή τους σε κίνδυνο.

 Για όλους αυτούς τους λόγους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, καλεί το Υπουργείο Υγείας να διορθώσει άμεσα όλες τις αστοχίες του δελτίου τιμών και να εφαρμόσει τη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση (ΔΥΓ3(α)/οικ.4146/15-01-2013) ώστε οι νεφροπαθείς να έχουν και πάλι πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή.