Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων. Πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

22-01-2021

Το  «πράσινο φως» για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων αναμένεται να δώσει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. «Περιμένουμε να ακούσουμε τους ειδικούς. Όσο και να θέλουν οι γονείς και το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, δεν θα μπορέσουμε χωρίς το πράσινο φως από την Επτροπή. Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε την εμπειρία του πρώτου ανοίγματος της Πρωτοβάθμιας». Αυτό δήλωσε χθες στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Αναφερόμενη στην ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, υπενθύμισε τη δυνατότητα μαθητών και εκπαιδευτικών να υποβληθούν σε τεστ Covid- 19. Η διαδικασία γίνεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας, είναι δωρεάν και η συμμετοχή είναι εθελοντική.

Άνοιγμα Σχολείων

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συζήτηση αφορά κυρίως στην ημερομηνία που μπορεί να γίνει η επιστροφή στα θρανία. Ως πιο πιθανή, προκρίνεται η 1η Φεβρουαρίου ώστε να δοθεί χρόνος στα σχολεία να προετοιμαστούν για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών. Επίσης οι ειδικοί θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν την επίπτωση του λιανεμπορίου στην επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση το θέμα ημερομηνίας παραμένει στο τραπέζι, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Άλλα θέματα στην ατζέντα

Στην ατζέντα υπάρχει και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για την επαναλειτουργία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, με αυστηρά μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα ανοίξουν μόνο για κατάθεση δελτίων και πληρωμή λογαριασμών. Αντίθετα, το θέμα επαναλειτουργίας της εστίασης δεν περιλαμβάνεται στη σημερινή ατζέντα. Επίσης και η συζήτηση για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Σύνοδος Κορυφής

Σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για την πανδημία, το Συμβούλιο της E.Ε αποφάσισε την θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test. Επιπλέον, αποφάσισε την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αντιγόνου και RT-PCR σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως βασικά μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού και την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.