Κρούσματα: Φόβος για διασπορά στα σχολεία – Θα επανεκτιμηθούν τα μέτρα σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα

15-09-2021

Με διακηρυγμένο στόχο τη δια ζώσης εκπαίδευση, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι παρακολουθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας. Δεν αποκλείουν μάλιστα επανεκτίμηση των μέτρων ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη μαθητική κοινότητα.

Ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο ίδιος ανέφεφερε πως ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση. Και χαρακτήρισε δύσκολο αλλά υποσχόμενο το σύμπλεγμα μέτρων βάσει του οποίου λειτουργούν τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα επανεκτιμηθεί. «Θα το ξαναδούμε σε ένα μήνα το θέμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν αναμένεται οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία. Όπως εξήγησε, λαμβάνοντας ως δεδομένα την εμβολιαστική κάλυψη η οποία εμποδίζει την πίεση στο ΕΣΥ και το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως νοσούν ελαφριά, θα διευκολυνθεί το κλείσιμο μεμωνομένων τμημάτων και όχι σχολείων. «Είναι πάρα πολύ βασικό για την κοινωνία να λειτουργήσει το σχολείο. Σε περίπωση μεγάλης αύξησης κρουσμάτων όλα είναι πιθανά, αλλά είναι κάτι που δεν περιμένουμε», πρόσθεσε.

Εστίασε δε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και την συνεισφορά του στον έλεγχο μια ενδεχόμενης διασποράς. «Tα παιδιά μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν,  θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν».

Υπενθυμίζεται ότι δυο self tests θα κάνουν οι μαθητές που είναι κάτω των 12 ετών και δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Καθώς και οι άνω των 12 ετών που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς ισχύει η υποχρέωση διενέργειας rapid ή PCR test, με δική τους δαπάνη, δυο φορές την εβδομάδα.

Για τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, οι υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου θα κάνουν δυο test την εβδομάδα. Για τους μαθητές θα γίνονται self test, ενώ οι εκπαιδευτικοί rapid test ή μοριακό τεστ, με δική τους δαπάνη.