Κρούσματα: Συναγερμός ενόψει των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο

Θεσσαλονίκη
25-10-2021

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα για τα αυξημένα κρούσματα, ενόψει και των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου. Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα. Όπου τα κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά και η εμβολιαστική κάλυψη χαμηλά. Ήδη σε δύο περιοχές – Ημαθία και Πιερία – έχουν ανασταλεί οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Οι νοσηλείες covid ασθενών αυξάνονται διαρκώς, ενώ σε «ασφυξία» βρίσκονται οι ΜΕΘ.

Ενδεικτικό είναι πώς το διάστημα 13 – 19 Οκτωβρίου σε Δράμα, Λάρισα, Ημαθία, Ξάνθη και Πιερία καταγράφηκαν τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα. Την ίδια στιγμή, στο 93,7 % φτάνει η πληρότητα σε ΜΕΘ στην 3η και 4η υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας. Στο 77,6% στη Θεσσαλία, και 94,5% στη Στερεά Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι αρχές στην Ημαθία αποφάσισαν – λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου – να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Η ίδια απόφαση ελήφθη και στην Πιερία, καθώς η αυξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με το χαμηλο ποσοστό εμβολιασμού δεν αφήνουν περιθώρια για μαζικές εκδηλώσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, χαρακτηρίζοντας σωστή την απόφαση να μην γίνουν παρελάσεις σε Ημαθία και Πιερία. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως οι εκάστοτε ιατρικοί σύλλογοι πράττουν ορθώς με αυτό το μέτρο, καθώς γνωρίζουν τα δεδομένα όσον αφορά την πορεία της πανδημίας.

« Αυτοί ξέρουν την κατάσταση των νοσοκομείων. Αυτοί συνεννοούνται με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία. Και κανένας άλλος από εμάς που είμαστε πολύ μακριά, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις» είπε. Και πρόσθεσε πως μια τέτοια απόφαση έρχεται με την εκτίμηση δεδομένων όπως τα περιθώρια μονάδων.

Όπως εξήγησε μάλιστα τόσο σε Ημαθία όσο και σε Πιερία δεν υπάρχει περιθώριο μονάδων. Για το εάν υπάρχουν κι άλλες περιοχές για τις οποίες εκτιμά πως θα έπρεπε να παρθεί μια ανάλογη απόφαση, η κα Παγώνη ανέφερε τα στοιχεία διαφοροποιούνται συνεχώς. Καθημερινά έχουμε θανάτους ασθενών και περισσότερες εισαγωγές, τόνισε, γεγονός το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχεί.