Κρυολόγημα: Πώς ενεργοποιεί την «αντίσταση» και στον Covid-19

άνδρας φυσάει τη μύτη του από κρυολόγημα
11-01-2022

Τα υψηλά επίπεδα προστατευτικών ανοσοκυττάρων που καταπολεμούν το κοινό κρυολόγημα, ενδυναμώνουν επίσης τους ανθρώπους και έναντι του Covid-19.

Η μελέτη έγινε από το Imperial College του Λονδίνου. Και οι ερευνητές ανακάλυψαν πως άτομα που δεν εκδήλωσαν Covid-19 ενώ ζούσαν με κάποιον που είχε τον ιό, είχαν υψηλότερα επίπεδα Τ λεμφοκυττάρων έναντι ορισμένων κρυολογημάτων.

Οι ασθένειες από προηγούμενα κρυολογήματα προκλήθηκαν από άλλους κορωνοϊούς που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2.

Το κρυολόγημα κατά του κορωνοϊού

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications. Και παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις προστατευτικές επιδράσεις των Τ κυττάρων. Ενός βραχίονα του ανοσοποιητικού συστήματος που φαίνεται ότι διατηρεί την ικανότητά του να μάχεται την παραλλαγή Όμικρον παρόλο ακόμη και όταν εξασθενούν τα αντισώματα. Σε αντίθεση με τα αντισώματα, τα Τ κύτταρα μπορούν να στοχεύσουν ολόκληρη την πρωτεΐνη ακίδας του ιού. Αυτή, παραμένει σε μεγάλο βαθμό παρόμοια ακόμη και στο εξαιρετικά μεταλλαγμένο στέλεχος της Όμικρον.

«Η έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 δεν οδηγεί πάντα σε μόλυνση και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί». Αυτά δήλωσε η Rhia Kundu. Επικεφαλής της μελέτης και ερευνήτρια στο Imperial’s National Heart and Lung Institute. «Βρήκαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προϋπαρχόντων Τ κυττάρων, που δημιουργούνται από το σώμα όταν μολυνθεί με άλλους ανθρώπινους κορωνοϊούς μπορούν να προστατεύσουν. Για παράδειγμα το κοινό κρυολόγημα», εξήγησε.

Οι βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 52 άτομα που ζούσαν με κάποιον που είχε βρεθεί θετικός στον Covid. Από αυτούς, οι μισοί δεν μολύνθηκαν. Τα συμπεράσματά τους δείχνουν τον προστατευτικό ρόλο των Τ κυττάρων που προκαλούνται από άλλους κορωνοϊούς για πρώτη φορά, όπως είπαν.

Σε σύγκριση με τα αντισώματα, τα Τ κύτταρα τείνουν να επιβιώνουν περισσότερο στο σώμα. Και μπορούν να σκοτώσουν τα μολυσμένα κύτταρα, αποτρέποντας σοβαρές ασθένειες. Τείνουν επίσης να επιτίθενται σε ένα ευρύτερο φάσμα σχετικών παθογόνων από τα αντισώματα. Γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερο βαθμό διασταυρούμενης προστασίας σε διαφορετικούς ιούς ή στελέχη.

Τα αντισώματα που αναπτύσσονται από τα εμβόλια μπλοκάρουν την πρωτεΐνη ακίδας, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτές οι προσπάθειες τείνουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους όταν η ακίδα υφίσταται σημαντικές μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει στην παραλλαγή Όμικρον.

Όμως τα Τ κύτταρα που δημιουργήθηκαν ως απάντηση σε άλλους κορωνοϊούς στοχεύουν εσωτερικές πρωτεΐνες εντός του SARS-CoV-2, εξήγησαν οι επιστήμονες.

Τι λένε οι ειδικοί

Μια τέτοιου είδους προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου που θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση από τρέχουσες και μελλοντικές παραλλαγές, υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Οι εσωτερικές πρωτεΐνες που στοχεύουν τα προστατευτικά Τ κύτταρα που εντοπίσαμε μεταλλάσσονται πολύ λιγότερο», είπε η Kundu. «Τα νέα εμβόλια που περιλαμβάνουν αυτές τις διατηρημένες, εσωτερικές πρωτεΐνες θα προκαλέσουν ευρέως προστατευτικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων που θα πρέπει να προστατεύουν από τις τρέχουσες και τις μελλοντικές παραλλαγές», συνέχισε.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για τα ευρήματα. Η μελέτη ήταν μικρή και το 88% των συμμετεχόντων ήταν λευκής ευρωπαϊκής εθνότητας, σύμφωνα με τη δήλωση. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούν οι άνθρωποι από τον Covid εξακολουθεί να είναι ο πλήρης εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένης της λήψης αναμνηστικής δόσης, είπε η Kundu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κρυολόγημα: Τι να φάτε για να φύγει το μπούκωμα στην μύτη