Κρυολόγημα: Τοπ 3 τροφές για προστασία!

διατροφή με λαχανικά για κρυολόγημα γονιμότητα
15-10-2019

Εάν φέτος είστε αποφασισμένοι να αποφύγετε το κρυολόγημα, ξεκινήστε από νωρίς την προσπάθεια να το προλάβετε! Υπάρχουν πολλά, που μπορείτε να κάνετε, ξεκινώντας από την ισορροπημένη διατροφή. Η καθημερινή πρόσληψη συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών, μπορεί να ενδυναμώσει και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με φυσικό τρόπο.

Πρωτεϊνικές πηγές

Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, γαλακτοκιμικά, όσπρια και δημητριακά! Τι κοινό έχουν όλες οι παραπάνω τροφές; Μα φυσικά είναι πηγές πρωτεϊνών! Οι τελευταίες δομούνται από τα αμινοξέα, που ενδεχομένως έχετε ακούσει από τη σημασία τους για το μυϊκό σύστημα. Στην πραγματικότητα όμως είναι απαραίτητα και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος:

  • Συμμετέχουν στην παραγωγή σημαντικών παραγόντων του ανοσοποιητικού, όπως για παράδειγμα τα αντισώματα.
  • Ενεργοποιούν τους μηχανισμούς της επίκτητης ανοσίας, δηλαδή της εξειδικευμένης αντίδρασης του οργανισμού σε έναν εισβολέα.

Ένα από αμινοξέα, που παράγει το σώμα, και συμμετέχει στη λειτουργία των “αμυντικών γραμμών” είναι η γλουταμίνη. Η τελευταία χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειαςαπό τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ταυτόχρονα, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, που αυξάνεται μετά τη την προσβολή από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχει στην παραγωγή ενός εκ των σημαντικότερων “εσωτερικών” αντιοξειδωτικών παραγόντων του ανθρώπινου σώματος, της γλουταθειόνης.

Σημαντική για την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, που προστατεύουν από τις λοιμώξεις, είναι και η γλυκίνη. Ορισμένες μελέτες, αναδεικνύουν το αμινοξύ αυτό σε έναν πολλά υποσχόμενο αντιφλεγμονώδη παράγονταγια το ανοσοποιητικό.

Κόκκινες πιπεριές

Ίσως η πλουσιότερη πηγή της “βιταμίνης του χειμώνα”! Αυτή δεν είναι άλλη από τη βιταμίνη C, η οποία περιέχεται επίσης στα πορτοκάλια και στα λοιπά εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι και στο ακτινίδιο. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η πρόσληψη τουλάχιστον 200 μιλιγραμμαρίων (mg) της βιταμίνης αυτής σε καθημερινή βάση μπορεί να κάνει τη διαφορά στο κρυολόγημα. Πιο συγκεκριμένα, ενδέχεται να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος ακόμη και κατά 8% στους ενήλικες. Πιο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για τους αθλούμενους και για τα παιδιά.

Δοκιμάστε να καταναλώνετε μία μεγάλη κόκκινη πιπεριά στη σαλάτα σας καθημερινά! Παράλληλα καταναλώστε ποικιλία λαχανικών και φρούτων για να υπερκαλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε “ανοσοπροστατευτικές” βιταμίνες τους χειμερινούς μήνες.

Στρείδια

Και όμως τα οστρακοειδή, και ειδικότερα τα στρείδια, είναι η καλύτερη πηγή ενός θρεπτικού συστατικού με ξεχωριστή σημασία για το ανοσοποιητικό και το κρυολόγημα. Μιλάμε για τον ψευδάργυρο, που βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρέας, στα ρεβύθια, στις φακές, στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους. Ο ψευδάργυρρος φαίνεται πως εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ρινοϊού, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα κύτταρα του ανοσοποιητικούαπό τους εισβολείς. Μάλιστα, κάποια δεδομένα προτείνουν πως η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με ψευδάργυρο 24 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, περιορίζει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά περίπου μία ημέρα.

Προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον μία πηγή ψευδαργύρου στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τους χειμερινούς μήνες. Εάν τα οστρακοειδή δεν είναι πάντα μία εύκολη λύση, τα όσπρια και το κόκκινο κρέας θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Τελευταίες συμβουλές για το κοινό κρυολόγημα

Φυσικά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού είναι πολύπλοκο, και πολλά ακόμη διατροφικά στοιχεία φαίνεται πως ρυθμίζουν τις λειτουργίες του. Αν αναρωτιέστε λοιπόν τι άλλο θα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας, μερικές ιδέες είναι:

  • Σολομός, φρέσκος ή καπνιστός, για τη βιταμίνη D.Ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που τα επίπεδα βιταμίνης Dείναι εξαιρετικά χαμηλά τους χειμερινούς μήνες.
  • Γαλακτοκομικά, και ειδικότερα κεφίρή γιαούρτι, για τα προβιοτικά.Τα ωφέλιμα βακτήρια, που κατοικούν στο έντερο του ανθρώπου, χρειάζονται ενίσχυση! Έτσι, “χτίζουν ένα τοίχο” προστασίας για τους παθογόνους μικροοργανισμούς, που προσπαθούν να εισβάλλουν στον οργανισμό από τη γαστρεντερική οδό.
  • Φρέσκα λαχανικά και φρούτα, για τα αντιοξειδωτικά φυσικά συστατικά.Τα κύτταρα χρειάζονται προστασία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. ‘Η καλύτερα με πολλά διαφορετικά χρώματα λαχανικών και φρούτων!

Ακόμη, μη ξεχνάτε, πως και η φυσική δραστηριότητα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημά. Ενώ το συχνό πλύσιμο των χεριών, και η αποφυγή πολυσύχναστων δημόσιων χώρων αποτελούν βασικές οδηγίες για την αποφυγή μετάδοσης μικροβίων που σχετίζονται με το κοινό κρυλόγημα.

Τέλος μπορείτε να βρείτε έναν ακόμη σύμμαχο για την ενίσχυση του οργανισμού σας στο Sustenium Immuno Winter Formula σε 14 φακελάκια με γεύση πορτοκάλι.Το Sustenium Immuno είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες της ομάδας Β, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη PP (νικοτιναμίδιο), και βιταμίνη C , χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, γλουταμίνη και γλυκίνη. Οι βιταμίνες της ομάδας Β μαζί με το παντοθενικό οξύ και τη βιταμίνη PP  (νικοτιναμίδιο) συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας. Χάρη στον ψευδάργυρο, το χαλκό και τις βιταμίνες C, B6 και B12 το προϊόν συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο σε συνδυασμό με τις βιταμίνες C kai B2 δρουν ως αντιοξειδωτικά και επομένως συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

 

 

Βιβλιογραφία
Hemilä H, Chalker E. Zinc for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, Issue 9. Art. No.: CD012808.
Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 1. Art. No.: CD000980.
Li, Peng & Yin, Yulong & li, Defa & Kim, Sung & Wu, Guoyao. (2007). Amino acids and immune function.The British journal of nutrition. 98. 237-52. 10.1017/S000711450769936X.
Maggini S, Beveridge S, Suter M. A combination of high-dose vitamin C plus zinc for the common cold.J Int Med Res. 2012;40(1):28-42.
Rondanelli M, Miccono A, Lamburghini S, et al. Self-Care for Common Colds: The Pivotal Role of Vitamin D, Vitamin C, Zinc, and Echinacea in Three Main Immune Interactive Clusters (Physical Barriers, Innate and Adaptive Immunity) Involved during an Episode of Common Colds-Practical Advice on Dosages anEvid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:5813095. Published 2018 Apr 29.
Zhong Z, Wheeler MD, Li X, Froh M, Schemmer P, Yin M, Bunzendaul H, Bradford B, Lemasters JJ. L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent.Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003 Mar;6(2):229-40.