Λιγότερο φαγητό για περισσότερα χρόνια ζωής

26-05-2017

Οι περισσότεροι γιατροί μας προτρέπουν να είμαστε αδύνατοι. Να διατηρούμε το βάρος μας σε χαμηλά επίπεδα και να προσέχουμε την διατροφή μας. Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων ενισχύει αυτή την γνώμη και δείχνει πως όσο λιγότερο τρώμε τόσα περισσότερα χρόνια ζωής κερδίζουμε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλησαν να δουν αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους. Έθεσαν, λοιπόν, 145 άτομα υπό ιατρική παρακολούθηση ενώ τους είχαν ζητήσει να μειώσουν κατά 12% την θερμιδική πρόσληψη σε διάστημα δύο ετών. Μια ομάδα 75 ατόμων, χωρίς θερμιδικό περιορισμό, αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Στην αρχή της μελέτης, η μέση βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες ήταν τα 37 έτη, και η χρονολογική τους ηλικία ήταν κοντά στα 38 έτη. Η βιολογική ηλικία καθορίστηκε βάσει δεικτών όπως η ολική χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.
Όπως φάνηκε, κατά τη διάρκεια της διετούς έρευνας, η βιολογική ηλικία αυξήθηκε κατά μέσο όρο 0,11 χρόνια κάθε 12 μήνες στην ομάδα του περιορισμού θερμίδων και κατά μέσο όρο 0,71 χρόνια κάθε 12 μήνες στην ομάδα ελέγχου. Στατιστικά σημαντική διαφορά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η βιολογική γήρανση είναι βαθμιαία και προοδευτική καθώς μεγαλώνουμε χρονολογικά. Αν μπορέσουμε να παρέμβουμε και να επιβραδύνουμε τη βιολογική γήρανση ενδεχομένως να μπορέσουμε να προλάβουμε τουλάχιστον την απαρχή πολλών ασθενειών και αναπηριών που συνδέονται με τα γηρατειά», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Ντάνιελ Μπελσκι, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ισχύει ο κανόνας των 5» για το φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα; Τι λένε οι επιστήμονες!
Αυτό είναι το μυστικό για να τρώτε λιγότερο φαγητό