Λιγότεροι φίλοι σημαίνει λιγότερη μοναξιά

26-12-2016
Όταν διαβάζετε αυτή την είδηση, σίγουρα αναρωτιέστε αν είδατε καλά. Κι όμως. Καλά διαβάσατε. Όσο μειώνεται ο αριθμός των φίλων μας μειώνεται και η μοναξιά μας.
Αυτό το συμπέρασμα έβγαλαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία, μετά από έρευνες που έκαναν. Οι ερευνητές πήραν στοιχεία 400.000 φοιτητών. Μελέτησαν τις φιλίες τους με ερωτηματολόγια και πειράματα. Τα αποτελέσματα; Ενώ ο αριθμός των φίλων που έχει ο κάθε φοιτητής έχει μειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια,  οι ίδιοι νοιώθουν λιγότερο μόνοι.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μοναξιά ανάμεσα στους Αμερικανούς φοιτητές έχει μειωθεί από το 1978 στο 2009. Το ίδιο έχει συμβεί και με τους μαθητές γυμνασίου ανάμεσα στο 1991 και στο 2012. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι όσο περνάνε τα χρόνια εξαρτώνται λιγότερο από τις οικογένειές τους και χρειάζονται πιο εξειδικευμένες ικανότητες, που μπορεί να οδηγούν σε λιγότερο ενδιαφέρον για κοινωνικοποίηση.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μπήκαν στη ζωή μας social media, τα οποία μας βοηθούν να ερχόμαστε σε επαφή με όλο και περισσότερους ανθρώπους, ενώ βέβαια έχει μειωθεί η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.
Πολλούς τους τρομοκρατεί η ιδέα  να χάσουν τους φίλους τους, κυρίως επειδή φοβούνται μην μείνουν μόνοι. Αυτή η έρευνα όμως έρχεται τώρα να ανατρέψει τα δεδομένα.