Λουκάνικα και μπέικον, δυνητικά καρκινογόνα όσο και το τσιγάρο

26-12-2016

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να ανακοινώσει στοιχεία που δείχνουν πως το μπέικον, το λουκάνικο και άλλα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ενώ το κόκκινο κρέας θα προστεθεί στην λίστα, ως «δυνητικά καρκινογόνο για τον άνθρωπο».

Σύμφωνα με πηγή του Daily Mail, η επίσημη δημόσια ανακοίνωση των παραπάνω θα γίνει την Δευτέρα και θα συμπεριλαμβάνει την ένταξη του επεξεργασμένου κρέατος στην ίδια λίστα με τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τον άσβεστο.

Στην ιστοσελίδα NHS Choices αναφέρεται πως «στοιχεία δείχνουν μία πιθανή σχέση που συνδέει την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από τις παραπάνω τροφές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου έναντι όσων καταναλώνουν μικρές ποσότητες».

Το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί «μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής» και το κόκκινο κρέας είναι μία «καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος», σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι κατανάλωση αυτών των τροφών (κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος) αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.»

Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στις πωλήσεις κρεάτων μίας πιθανής προσθήκης του επεξεργασμένου κρέατος στην λίστα του οργανισμού με τις καρκινογόνες ουσίες εκφράζουν οι εκτροφείς και μεταποιητές της βιομηχανίας κρέατος

Η Betsy Booren του North American Meat Institute πρόσφατα δήλωσε πως «εάν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας κριθούν ένοχοι για τον καρκίνο, θα είναι πολύ δύσκολο να επαναφέρουμε την εικόνα τους σε ένα καλό επίπεδο… θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για να μεταστραφεί μία τέτοια κατάσταση»

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, πάντως, έχει δημοσιεύσει ειδοποίηση προς τους καταναλωτές το 2011 σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Πηγή: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/who-to-declare-that-bacon-and-other-processed-meat-cause-cancer-claims-report-a6705176.html