«Λουκέτο» στην Υγεία: Πανεργατική απεργία – Συγκέντρωση στις 11.00πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος

06-04-2022

«Λουκέτο» στην Υγεία βάζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί. Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «Οι υγειονομικοί έδωσαν και τη ζωή τους στις δημόσιες μονάδες υγείας να σώζουν ζωές ασθενών παρά τις παθογένειες, την εξάντληση μέχρι λιποθυμίας λόγω των τραγικών ελλείψεων (10.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρυσι)».

Παράλληλα καταγγέλει την κυβέρνηση για σχέδιο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Όπως αναφέρει χαρακτηρισιτκά «αντί να αυξήσουν τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας από το τριτοκοσμικό 5% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα, σταδιακά στο 7,5% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιωτικοποιούν περαιτέρω ένα σύστημα που σχεδόν οι μισές από τις καταβαλλόμενες δαπάνες υγείας ετησίως είναι από τις τσέπες των πολιτών!!!».

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. «Είναι πραγματικά ντροπή ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής τρία χρόνια να χειρουργηθούν, με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας το 30% των εξόδων της επέμβασης και την αμοιβή του γιατρού!!!», σημειώνει.

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η ΠΟΕΔΗΝ για τις αναστολές εργασίας 4.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών, «ένα μέτρο πια που έχει καταρριφθεί το επιχείρημα του υγειονομικού οφέλους με δεδομένο ότι όλοι πια παραδέχονται ότι το εμβόλιο σε προστατεύει από την σοβαρή νόσηση, δεν σε προστατεύει όμως από τη νόσηση και τη μετάδοση του ιού», σημειώνει.