«Λουκέτο» στο ΕΣΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου – Τι διεκδικούν

20-10-2021

«Λουκέτο» στο ΕΣΥ βάζουν αύριο Πέμπτη 21 Οκτωβρίου οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και ΕΚΑΒ. Η ΟΕΝΓΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στα «προκλητικά, χωρίς ίχνος ντροπής, ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», όπως χαρακτηρισιτκά αναφέρει.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, τα νοσοκομεία, τα Κ.Υ και το ΕΚΑΒ καταρρέουν από τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού.  Με αποτέλεσμα –σημειώνει – η αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φτάνουν και ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος. Ειδική αναφορά κάνει η Ομοσπονδία στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Σύμφωνα με την ίδια, «κινδυνεύουν με διακοπή, όπως στο νοσοκομείο Μεταξά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού». Μεταξύ των αιτημάτων της απεργίας περιλαμβάνονται:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Έλεγχος μόνο των τυπικών προσόντων και ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες των προσλήψεων του συνόλου των υποψηφίων, και των επιλαχόντων, για τις μόνιμες  θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών –συμβασιούχων.

Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών. Επιστροφή  συντάξεων και εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών, συγχώνευση – κατάργηση τμημάτων κλινικών νοσοκομείων.