Λουράντος:Τα φάρμακα στα φαρμακεία και όχι στα σούπερ μάρκετ

26-12-2016

Ούτε ένα χάπι στα σούπερ μάρκετ επιμένει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή την ενδεχόμενη διεύρυνση των καναλιών διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ευνοεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, οι οποίες προσβλέπουν σε αύξηση της τιμής τους, ούτως ώστε να βγάζουν το κέρδος που χάνουν από το επιβεβλημένο και αναγκαστικό clawback και rebate που πληρώνουν για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πάντως σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα επέλθει απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, κάτι που όπως τόνισε ο κος Λουράντος θα αποβεί σε βάρος των ασφαλισμένων, αφού σύμφωνα και με έρευνα του ΠΟΥ, έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι η απελευθέρωση της αγοράς των συγκεκριμένων φαρμάκων, δεν επιφέρει μείωση των τιμών, αλλά αύξηση, που την επιβαρύνονται οι πολίτες.

Ο κος Λουράντος επεσήμανε εξάλλου ότι μετά το κανιβαλισμό του κλάδου λόγω της απελευθέρωσης του ωραρίου με τον απαράδεκτο όπως τον χαρακτήρισε νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη, τώρα έρχεται η χαριστική βολή για τους φαρμακοποιούς  με την απελευθέρωση της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αφού όπως τόνισε θίγονται και ως επιστήμονες. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα επεσήμανε ο κος Λουράντος, είναι φάρμακα με αυτοκόλητη ετικέτα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και η κατανάλωση τους, προυποθέτει ενημέρωση και συστάσεις από το φαρμακοποιό αλλιώς η κατανάλωση τους εγκυμονεί κινδύνους.

 Ο κος Λουράντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει ο κλάδος σε ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων κάτι που θα αποφασισθεί όμως συλλογικά  κατά τη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών το επόμενο Σάββατο έπειτα από μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης. 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι η συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό Υγείας κο Βορίδη και το γενικό γραμματέα της ΝΔ κο Καραγκούνη δεν ήταν “πολιτικό πισωγύρισμα” αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έκανε με τα κόμματα προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους τους, και να πάρει πληροφόρηση από αυτούς για τη στάση που θα κρατήσουν στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Εν τω μεταξύ απόλυτη επιτυχία σημείωσε σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ, η σημερινή απεργία των Φαρμακοποιών σε ολόκληρη την χώρα, με το  ποσοστό συμμετοχής να φθάνει το 99%.