Λυμπερίδης για άρθρο 74: Απάντηση με δυναμικές κινητοποιήσεις από τους φυσικοθεραπευτές

30-11-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Αφού περίμενε για μερικές ημέρες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιδράσει θετικά έναντι των αιτιάσεών του κατά ορισμένων διατάξεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο άρθρο 74 του νομοσχεδίου για τον αθλητισμό, το οποίο αναμένεται να δοθεί επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στη δημόσια διαβούλευση, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) ετοιμάζεται πλέον να προκηρύξει δυναμικές κινητοποιήσεις για τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο ΠΣΦ αναφέρει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου τα εξής σε σχετική ανακοίνωσή του:

“Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (Radisson Blu Park Hotel), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών συγκαλεί εκτάκτως το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και τα Προεδρεία των Περιφερειακών Τμημάτων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξετάσει τρόπους αντίδρασης έναντι των απαράδεκτων προτεινόμενων ρυθμίσεων του Υφυπουργείου Αθλητισμού στο σχέδιο Νόμου για τον αθλητισμό που τέθηκε σε διαβούλευση και προβλέπει την δυνατότητα παροχής φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει με σαφήνεια ότι:

«Η πρόκληση θα απαντηθεί με δυναμικές κινητοποιήσεις. δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί  η παροχή υπηρεσιών Υγείας  να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους  φορείς Υγείας. Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.  Ο σκοπός της δημιουργίας του Ν.Π.Δ.Δ-Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών είναι κυρίως η προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Αυτό που κατακτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια με το Π.Δ 29/1987, το οποίο αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, θέτοντας  έτσι τις βάσεις για ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, θα το προστατεύσουμε, έχοντας κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, να πράξουμε. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος, καθώς δεν παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα η απόσυρση του επίμαχου άρθρου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, γι αυτό καλούμε το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει καθώς  είναι αρμόδιο για να  προασπίσει της υγεία των πολιτών».

Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Αν δεν αποσυρθεί, οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι «προ των πυλών”.