Μαχαίρι ΕΟΠΥΥ από σήμερα στις διαγνωστικές εξετάσεις

26-12-2016

Πιο αυστηρά κριτήρια θέτει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις. Συγκεκεριμένα οι ασφαλισμένοι προκειμένου να υποβληθούν για τεστ ΠΑΠ, μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις πρόληψης καρκίνου θα πρέπει να πληρούν συνταγογραφικά κριτήρια που έχοθυν να κάνουν με την ηλικία τους και το γενικότερο ιατρικό τους ιστορικό.

Σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες, το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία. Σημειώνεται ότι έως σήμερα, όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής μπορούσαν να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η δε εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Πρώτη εξέταση σε κάθε περιπτωση χρόνιας αυχεναλγίας ακόμη και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης ειναι η κλασσική ακτινογραφία και οχι η μαγνητική.

Η μαστογραφία δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μια φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεσή του στις με αυτές τις συνταγογραφικές οδηγίες λέγοντας ότι είναι αυθαίρετες και υιοθετούνται με γνώμονα μόνο το οικονομικό όφελος προκειμένου να περιορισθούν οι οι δαπάνες, εκτός μάλιστα των ορίων της επιστήμης.