Μάχη κατά του Alzheimer με υπέρηχους

26-12-2016
Το Alzheimer αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο για τον χώρο της επιστήμης. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί, αν κι έχουν καταφέρει να μπουν στα άδυτα της νόσου, δεν έχουν μπορέσει να βρουν μια θεραπεία. Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων βοηθάει τώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Πως; Με υπέρηχους.
 
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Queensland στο Brisbane έκαναν δοκιμές και πειράματα σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας μια νέα μη επεμβατική μέθοδο εστιασμένων υπερήχων. 
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τους, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, οι υπέρηχοι εξαφάνισαν από τον εγκέφαλο ποντικιών την πλάκα του βήτα-αμυλοειδούς, η οποία ευθύνεται για τη νόσο.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Jürgen Götz είπε στο πρακτορείο Reuters αλλά και το “Science” πως τα ηχητικά κύματα μπορούν να διεισδύσουν στον εγκεφαλικό ιστό και να τον καθαρίσουν από τη συσσώρευση του επιβλαβούς αμυλοειδούς, της τοξικής πρωτεΐνης που σχηματίζει καταστροφικές πλάκες γύρω από τα εγκεφαλικά κύτταρα.
 
Όπως έδειξαν τα πειράματα, αυτές οι πλάκες του αμυλοειδούς καταστράφηκαν πλήρως στο 75% των πειραματόζωων. Και μάλιστα, χωρίς να γίνει ζημιά στον γειτονικό υγιή εγκεφαλικό ιστό. Η θεραπεία διήρκεσε έξι έως οκτώ εβδομάδες και τα ποντίκια είχαν μια νόσο ανάλογη του Αλτσχάιμερ των ανθρώπων. Μετά τη θεραπεία, τα περισσότερα πειραματόζωα είχαν καλύτερες επιδόσεις στις σχετικές δοκιμασίες (πλοήγηση σε λαβύρινθο, τεστ μνήμης κ.α.).