Μαινόμενοι φαρμακοποιοί: Πλήρης απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού προβλέπει ΚΥΑ

Φάρμακα
26-12-2016

Πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που κοινοποιήθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία στους Φαρμακοποιούς. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η υποχρέωση συμμετοχής φαρμακοποιού με ποσοστό τουλάχιστον 20%.

Πιο αναλυτικά, η ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης  και Τουρισμού και Υγείας περιλαμβάνει νέες διατάξεις που καθορίζουν την ίδρυση φαρμακείων στην Ελλάδα, την αρμόδια υπηρεσία χορηγήσεως, την διοικητική περιφέρεια ισχύος της άδειας και τα προσόντα των αιτούντων τις άδειες,  φαρμακοποιών ή άλλων φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

  • Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού χώρας μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε., από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των φαρμακείων και εντός αυτής, με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη και δηλώνονται από τον κάτοχο της αδείας στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο εντός εξήντα (60) ημερών.
  • Κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα (1) φαρμακείο. Για το έτος 2015 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι πέντε (5) αδειών. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών αυξάνεται κατά μία (1) άδεια κατ’ ανώτατο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών οι δέκα (10) άδειες σε πανελλαδική κλίμακα.
  • Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται για την περιφέρεια των Δήμων.
  • Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών λειτουργούν υποχρεωτικά με την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, στην σύνθεση της οποίας μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για την λειτουργία κάθε φαρμακείου.
  • Τα φαρμακεία για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό, μπορούν να λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις είτε με όποια εταιρική μορφή του αστικού δικαίου επιλέξουν οι εταίροι τους, πλην εκείνης της ανώνυμης εταιρείας.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση των φαρμακοποιών, σύμφωνα με τους οποίους η ΚΥΑ προβλέπει «τη …μετάλλαξη του Φαρμακοποιού σε «αυτοφωράκια» και την παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ και off-shore εταιρείες». Χαρακτηρίζουν προσχηματικό το 20% της προβλεπόμενης συμμετοχής του Φαρμακοποιού, αφού «ουσιαστικά τον καθιστά υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί, ανεξάρτητα εάν πλέον θα ενεργεί κατ΄ εντολήν του επιχειρηματία εταίρου».

Παράλληλα -σημειώνει ο ΠΦΣ- «στερεί από τον Έλληνα πολίτη την αξιόπιστη επιστημονική συμβουλή και συμβολή του φαρμακοποιού, τον οποίο η ΚΥΑ καθιστά υποχείριο του εμφανούς ή αφανούς εταίρου».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απορρίπτει ως απαράδεκτη την Υπουργική Απόφαση και καταγγέλλει ότι υπαγορεύθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία άλλωστε μνημονεύονται ξεκάθαρα από το κείμενο της εν λόγω ΥΑ. Και δηλώνει ότι οι φαρμακοποιοί «άμεσα θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα».