Μάκης Βορίδης: Σήμερα υπουργός Υγείας. Αύριο τι;

26-12-2016

Θα είναι ο νυν υπουργός Υγείας ο διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας; Η κίνηση του πρωθυπουργού να επιλέξει το Μάκη Βορίδη να εισηγηθεί αντ’αυτού την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή αφού ο ίδιος θα πρέπει σήμερα να βρίσκεται στο Μιλάνο για τη σύνοδο Κορυφής, πυροδότησε σενάρια περί δαχτυλιδιού που παρέλαβε ο κος Βορίδης από τον πρωθυπουργό στην κούρσα της διαδοχής. Πάνω σε αυτά τα σενάρια η άποψη και το ρεπορτάζ του έγκυρου ενημερωτικού site για τον νυν υπουργό Υγείας κο Βορίδη αλλά και τον πρώην, κο Γεωργιάδη, έχει ενδιαφέρον:

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στο Μιλάνο για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ με θέμα την ανεργία των νέων και όρισε να μιλήσει στη θέση του ο Μάκης Βορίδης και να ανοίξει τη συζήτηση στη βουλή.Τον ρόλο αυτό θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο πρώτος τη τάξει υπουργός που είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η επιλογή, ωστόσο, του Μάκη Βορίδη να αναλάβει τον κρίσιμο αυτό ρόλο σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, άνοιξε το δρόμο για σενάρια που έκαναν λόγο για «δαχτυλίδι διαδοχής» που υποτίθεται ότι πήρε ο υπουργός Υγείας πριν την ώρα του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην είδηση αποκαλώντας τον Μάκη Βορίδη «ακροδεξιό κέρας» της κυβέρνησης ενώ η εφημερίδα του κόμματος, Αυγή, έφτασε στο σημείο να αφιερώσει το χθεσινό πρωτοσέλιδό της στο ζήτημα, με τίτλο «Κυβέρνηση Βορίδη;» και να γράψει:

«Σε μια καινοφανή κίνηση για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, που αποτυπώνει αδρά την κατάσταση αλλά και τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προχώρησε ο Αντ. Σαμαράς ορίζοντας τον Μ. Βορίδη να εισηγηθεί αντ’ αυτού αύριο στη Βουλή την πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Η άρνηση του πρωθυπουργού να αναλάβει την ευθύνη της πρότασης και να λάβει τη συνταγματικά οφειλόμενη απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαρτυρά την ένδεια των επιχειρημάτων και τον φόβο απογύμνωσης της εικονικής πραγματικότητας που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι την εισήγηση δεν αναλαμβάνει, όπως σε άλλες περιπτώσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, που σηματοδοτεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και ο πρώτος τη τάξει υπουργός αντανακλά τις εσωτερικές διεργασίες στη Ν.Δ. και πιθανότατα μας δίνει μια “σκηνή από το μέλλον” της συντηρητικής παράταξης».

Eκτός μάχης ο Αδωνις Γεωργιάδης

Αίσθηση προκάλεσε ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αφαίρεσε για τρεις ημέρες από τον Αδωνι Γεωργιάδη την αρμοδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και την έδωσε στον αντιπρόεδρο της βουλής Τάσο Νεράτζη, ώστε να υπερασπιστεί τα «χρώματα» της ΝΔ στην μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Αδωνις Γεωργιάδης δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την απόφαση και στήριξε την επιλογή του κ. Βορίδη ως εισηγητή της κυβέρνησης στη διαδικασία. Οι δύο άνδρες είναι στενοί φίλοι και δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης θα στηρίξει τον κ. Βορίδη όταν έρθει η ώρα της διαδοχής.  Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε πως αν πρωταγωνιστούσαν και οι δύο στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης η Βουλή θα μετατρεπόταν σε πεδίο μάχης, αφού δεν φείδονται υψηλών τόνων και προβοκάτσιας προκειμένου να συντρίψουν τον αντίπαλο.

Πηγή: O Μάκης Βορίδης πήρε το δαχτυλίδι από τον Αντώνη Σαμαρά; | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/173245#ixzz3FXS7UTBm