Μαλλιά: 124 γονίδια καθορίζουν το χρώμα τους

γυναίκα με ξανθά μαλλιά
15-04-2021

Οι επιστήμονες μιλούν για την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου πρόβλεψης του πιθανού χρώματος στα μαλλιά ενός παιδιού στο μέλλον με βάση την ανάλυση ειδικών γενετικών δεικτών στο DNA του.

Μια κοινή ομάδα επιστημόνων από την Ολλανδία και την Πολωνία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής έκδοσης Human Genetics. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πιο δύσκολο πράγμα να εντοπιστούν με ακρίβεια άτομα με φυσικό ανοιχτόχρωμα μαλλιά, ενώ τα κόκκινα ή σκούρα μαλλιά, η πιθανότητα αναγνώρισης υπερβαίνει το 90%. Για ανοιχτό καφέ ή ξανθά μαλλιά, η πιθανότητα ανίχνευσης είναι περίπου 80%.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε 124 νέους γενετικούς τόπους που είναι υπεύθυνοι για το χρώμα στους Ευρωπαίους. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι παραλλαγές εξηγούν μόνο το 20% της συνολικής συμβολής των γονιδίων στο χρώμα των μαλλιών, συνολικά έχουν κάποια προγνωστική ισχύ, λόγω της οποίας μπορεί κανείς να αναλάβει το χρώμα των μαλλιών του ιδιοκτήτη του. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Nature Genetics.

Σύμφωνα με τον Manfred Kaiser, επικεφαλής της έρευνας στο Ρότερνταμ, η γενετική τεχνική επιτρέπει έναν αρκετά ακριβή προσδιορισμό του χρώματος των μαλλιών ενός ατόμου από το DNA του, καθώς και μια πιο λεπτομερή μελέτη των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για το χρώμα των ανθρώπινων μαλλιών. Οι επιστήμονες λένε ότι μέχρι στιγμής έχουν δοκιμάσει την έρευνά τους μόνο σε μερικές εκατοντάδες Ευρωπαίους, αλλά σύμφωνα με ειδικούς, για άτομα άλλων φυλών, αυτός ο ορισμός είναι επίσης πιθανό να είναι σωστός.

«Βρήκαμε 13 δείκτες DNA από 11 γονίδια που περιγράφουν το χρώμα των ανθρώπινων μαλλιών. Πολλά από αυτά τα γονίδια είναι οι λεγόμενοι φαινότυποι, δηλαδή τάξεις γονιδίων που επηρεάζουν άλλες παραμέτρους του σώματος, για παράδειγμα: χρώμα ματιών “- λέει ο Κάιζερ.

Οι γενετικές παραλλαγές βρέθηκαν χρησιμοποιώντας μια μετα-ανάλυση δύο τεράστιων δειγμάτων, τα οποία μαζί περιλαμβάνουν περίπου 300 χιλιάδες συμμετέχοντες ευρωπαϊκής καταγωγής. Τα δεδομένα για τους μισούς συμμετέχοντες παρείχαν η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία γενετικών δοκιμών 23andMe. Το άλλο μισό των δεδομένων προήλθε από τη βάση δεδομένων Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για την υγεία και τους γονότυπους για σημαντικό αριθμό κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες παρείχαν μόνοι τους πληροφορίες σχετικά με το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους.

Ως αποτέλεσμα της ανάλυσης των δεδομένων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρώμα των μαλλιών συνδέεται σε κάποιο βαθμό με το φύλο ενός ατόμου – δηλαδή, οι γυναίκες τείνουν να έχουν πιο ανοιχτές αποχρώσεις των μαλλιών.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης την προγνωστική δύναμη των συσχετίσεων που βρέθηκαν χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο. Αποδείχθηκε ότι το μοντέλο προβλέπει μαύρο και κόκκινο χρώμα μαλλιών με καλή πιθανότητα, αλλά για τους ξανθούς και τα καστανά μαλλιά οι προβλέψεις αποδείχθηκαν λιγότερο ακριβείς.