Μαλλιά: H διάσημη ουσία που προκαλεί τριχόπτωση!

γυναίκα με ξανθά μαλλιά
18-03-2022

Η διυδροτεστοστερόνη είναι μια ουσία που μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά και μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Είναι γνωστή και με τα αρχικά DHT και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των μαλλιών.

Αν έχετε παρατηρήσει τελευταία τα μαλλιά σας να πέφτουν με μεγαλύτερο ρυθμό και αυτό δεν οφείλεται σε κάποια στρεσογόνο συνθήκη, ίσως πρέπει προσέξετε τις ορμόνες σας. Και συγκεκριμάν σε μια από αυτές. Την διυδροτεστοστερόνη (DHT). Πρόκειται για έναανδρογόνο το οποίο καθορίζει την πυκνότητα των τριχών στο σώμα.

Η διυδροτεστοστερόνη και τα μαλλιά

Πρόκειται για ένα παράγωγο της τεστοστερόνης μόλις αυτή έρθει σε επαφή με το ένζυμο 5-AR. Τότε μέσω του αίματος φτάνει στα τριχοθυλάκια και ενώνεται με αυτά μέσω των υποδοχέων τους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνώνει τα τριχοθυλάκια. Η συρρίκνωση αρχίζει και μειώνει το πάχος της τρίχας και μπορεί να φτάσει μέχρι την οριστική απώλεια της τρίχας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Όμως,αφορά κυρίως τους άνδρες. Ο τρόπος με τον οποίο δρα το ένζυμο 5-AR στην παραγωγή της DHT διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πολλές φορές αυτό σχετίζεται με γονιδιακούς παράγοντες όπως το γονίδιο AR.

Η δράση της DHT στα τριχοθυλάκια είναι αργή και σταδιακή με αποτέλεσμα να μην την καταλάβεις έγκαιρα αν δεν είσαι παρατηρητικός. Από την άλλη αν είσαι και παρατηρήσεις έγκαιρα ότι οι τρίχες σου λεπταίνουν, έχεις χρόνο στη διάθεσή σου για να προλάβεις φαλάκρα.

Τι να κάνετε

Σαν λύση, δοκιμάστε τα προϊόντα με αναστολείς που εμποδίζουν την προσκόλληση DHT στα τριχοθυλάκια. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα όπως shampoo, conditioner ακόμα και ειδικά serum που αποτρέπουν το φαινόμενο.

Η τριχόπτωση είναι είναι από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας άνδρας. Μπορεί να μην έχει καμία απολύτως επίπτωση στη σωματική υγεία του, όμως έχει πολύ μεγάλη στο κομμάτι της ψυχικής. Τα πλούσια και πυκνά μαλλιά είναι ταυτισμένα με την αποδοχή του εαυτού μας και την αυτοπεποίθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μαλλιά: Πόσο συχνά πρέπει να τα λούζουμε