Μαλλιά: Πως δείχνουν ότι μας λείπουν θρεπτικά συστατικά

γυναίκα με μακριά μαλλιά
09-07-2021

Ποιος δεν θέλει λαμπερά και υγιή μαλλιά. Καμιά φορά όμως δυστυχώς τα μαλλιά μας είναι ξηρά και θαμπά ή μπορεί να έχουμε τριχόπτωση. Αυτό κάτι δείχνει για την γενικότερη υγεία μας. Τα μαλλιά αποτελούν «καθρέφτη» της υγείας που μπορεί να υποδεικνύει τυχόν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που πρέπει να διορθώσετε.

Τα προβλήματα στα μαλλιά που δείχνουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Αν τα μαλλιά πέφτουν

Είναι φυσιολογικό να χάνουμε μέχρι και 100 τρίχες την ημέρα, όταν όμως τα μαλλιά πέφτουν σε τούφες στο μπάνιο ή στον ύπνο, τότε κάτι δεν πάει καλά… Μια συχνή έλλειψη που οδηγεί στην τριχόπτωση είναι η έλλειψη σιδήρου και σπανιότερα η έλλειψη βιταμίνης D.

Αν είναι ξηρά

Η ξηρότητα των μαλλιών συχνά δείχνει ότι χρειάζεστε περισσότερα υγιεινά λιπαρά στη διατροφή σας. Θα τα βρείτε στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο, στον σολομό και στους ξηρούς καρπούς.

Αν είναι άτονα

Τα λιπαρά είναι χρήσιμα και για να ανακτήσετε τη χαμένη λάμψη και τη ζωντάνια των μαλλιών σας. Συγκεκριμένα, χρειάζεστε τα Ω-3 και τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στον σολομό, στο αβοκάντο, στον λιναρόσπορο, στους σπόρους τσία και στους ξηρούς καρπούς.

Αν είναι πολύ λεπτά

Τα κύτταρα της τρίχας αποτελούνται από αμινοξέα, τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, επομένως χρειάζεται επαρκής πρόσληψη του συγκεκριμένου μακροθρεπτικού συστατικού για να είναι τα μαλλιά δυνατά και υγιή. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το αυγό, τα πουλερικά, το μοσχαρίσιο κρέας, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Αν σπάνε

Τα ευαίσθητα και αφυδατωμένα μαλλιά σας που σπάνε εύκολα θα ανακάμψουν με τη βοήθεια του σιδήρου και του ψευδαργύρου. Τα δύο αυτά συστατικά είναι απαραίτητα για την παραγωγή της κερατίνης, μίας από τις κυριότερες δομικές ουσίες της τρίχας. Τον ψευδάργυρο θα τον βρείτε στο κόκκινο κρέας, στον πασατέμπο και στις φακές, ενώ τον σίδηρο θα τον βρείτε μεταξύ άλλων στο συκώτι, στα φασόλια, στο σπανάκι και στο κακάο.

Αν ασπρίζουν πρόωρα

Το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κληρονομικότητα, την κατάσταση όμως επιδεινώνει μια πιθανή έλλειψη χαλκού στον οργανισμό. Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο που χρειαζόμαστε σε μικρές μόνο ποσότητες και τον βρίσκουμε στα μανιτάρια, στο σουσάμι, στα οστρακοειδή και στα φασόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μαλλιά: Ποιες βιταμίνες χρειάζονται και που θα τις βρούμε