Μάνος Σιφονιός: Εισαγωγή σε 40 χρόνια ιστορίας

26-11-2021

Συγγνώμη! Συγγνώμη αν αυτή η έκδοση, για την οποία οι συντελεστές της δηλώνουμε υπερήφανοι, δεν έχει συμπεριλάβει οποιοδήποτε στοιχείο που κάποιος θα μπορούσε να το θεωρήσει κρίσιμο, σημαντικό, ή χαρακτηριστικό αυτών των 40 χρόνων, συγκριτικά με όσα τελικά επιλέξαμε από μια πληθώρα ύλης.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τη χρονοβόρα έρευνα, την επίπονη εξακρίβωση και την αναγκαία ιεράρχηση, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την πιθανότητα κάτι να μας έχει διαφύγει, παρότι το πήραμε προσωπικά σε αυτή τη διαδικασία ανάκλησης μιας μνήμης –με κυριολεκτικό και συμβολικό χαρακτήρα– που πρέπει να μείνει «ζωντανή».

Επί προσωπικού, θυμήθηκα την παραγωγή του πρώτου βίντεο στον Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στα Καμίνια τo 1994, με τις συνθήκες προκατάληψης της εποχής. Ανακάλεσα όλες τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέχρι το τέλος του 1999, ως μέλος της Επιτροπής Ενημέρωσης στο τότε ΚΕΕΛ. Τελευταίο προνόμιο προσωπικής μνήμης, η παραγωγή του βίντεο «30 χρόνια AIDS» το 2011, για να φτάσουμε πια στο 2021 και στην παρούσα έκδοση…

Σε αυτήν την έκδοση καταλήξαμε σε ένα σχήμα τετράγωνο, συμβολική αναφορά στις τέσσερεις δεκαετίες. Αντιστοίχως, έχουμε και τέσσερεις ενότητες: «Πανικός και προκατάληψη», «Φως από το βαθύ σκοτάδι», «Η ώρα της παγκόσμιας δέσμευσης», «Παλιές και νέες προκλήσεις ενόψει», προσπαθώντας να αποτυπώσουμε με λίγες λέξεις, την αίσθηση που χαρακτήρισε την κάθε δεκαετία.

Ο τίτλος της έκδοσης, 40 χρόνια μετά / 1981-2021 / AIDS. Η ιστορία, περιγράφει περιεκτικά το περιεχόμενο, αλλά «κλείνει το μάτι» στο μέλλον. Το «μετά» δεν αντικατοπτρίζει μια αμήχανη στιγμή απολογισμού στο παρόν, αλλά οδηγεί στο όραμα – στόχο του UNAIDS για μηδενισμό του AIDS, των θανάτων και των μολύνσεων το 2030. Γι’ αυτό υπάρχει και μια πέμπτη ενότητα, «Εξαλείφοντας το AIDS», στην οποία εν είδει ανοικτού επιλόγου, καταγράφονται οι στόχοι και οι βάσιμες ελπίδες που συνοδεύουν την έναρξη της πέμπτης δεκαετίας αυτής της επιδημίας, η οποία δοκίμασε αντοχές, σχέσεις, πολιτικές και σχέδια…

Είθε η πιθανή έκδοση για τα 50 χρόνια του AIDS να επιβεβαιώνει τα ανωτέρω και να είναι και η τελευταία με ουσιαστικό απολογιστικό περιεχόμενο.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Αθηναίων και την ΕΕΜΑΑ για την παραχώρηση της αιγίδας τους. Ευχαριστούμε ξεχωριστά τον κ. Μάριο Λαζανά, πρόεδρο της ΕΕΜΑΑ, για τον ενθουσιασμό του στην προοπτική της έκδοσης και για τη φωτεινή του καθοδήγηση.

Ευχαριστίες και προς τον κ. Νίκο Δέδε, πρόεδρο του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», για τις εύστοχες παρατηρήσεις του.

Ευχαριστούμε φυσικά και όλους τους συντελεστές για τη συνεργασία και βεβαίως τις φαρμακευτικές εταιρείες, GILEAD, GSK, ELPEN, MSD, VIATRIS, WINMEDICA, χωρίς την υποστήριξη των οποίων η ιδέα θα είχε παραμείνει στον σχεδιασμό της.

Εισαγωγικό σημείωμα του κ. Νίκου Δέδε (Συντονιστής έκδοσης, Επικοινωνιολόγος – Συγγραφέας), για την έκδοση: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

 

Δείτε ακόμα

«40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία»

Θάνος Πλεύρης: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

Κώστας Μπακογιάννης. 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

Μάριος Κ. Λαζανάς: Μια μακρά και γενναία πορεία που συνεχίζεται.

Νίκος Δέδες: Προσπάθεια ορατότητας και καταγραφής