Μάσκες και αντισηπτικά: Λήγει την 1η Ιουλίου το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ – τι ισχύει για τα χειρουργικά γάντια και τα άλλα προϊόντα για την ατομική προστασία

μάσκες
27-06-2022

Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% επιστρέφουν από την 1η Ιουλίου μια σειρά προϊόντων που αφορούν στην ατομική προστασία και είχαν ενταχθεί σε μειωμένο ΦΠΑ προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές τους εν μέσω πανδημίας. Έτσι, από την ερχόμενη Παρασκευή, ιατρικές μάσκες, χειρουργικά γάντια, σαπούνια και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντηλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, από ΦΠΑ στο 6% επιστρέφουν στο 24%.

Το ίδιο ισχύει και για την αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη, η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και η καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δίνει παράταση έξι μηνών και με αναδρομική ισχύ έως και τις 31.12.2022 στην εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα και αεριούχα νερά.

Συγκεκριμένα παρατείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα ποτά και τα αεριούχα νερά, όπως και για τα εισιτήρια κινηματογράφων, τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους, για τις υπηρεσίες εστίασης, γυμναστήρια και για τις υπηρεσίες από σχολές χορού.