Μαθήματα πρώτων βοηθειών από την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και το Δήμο Θεσ/νίκης

05-06-2018

Ανοιχτή εκδήλωση προς το κοινό, με θέμα την παροχή μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών, συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού στη σημασία της παροχής Πρώτων Βοηθειών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Θεσ/νίκης, παρουσία Ιατρών Εντατικής Θεραπείας, θα δείξουν στους πολίτες που θα συμμετέχουν βασικά βήματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν μεταφέροντας το μήνυμα «Πρώτες βοήθειες: Εντατικά Μαθήματα Ζωής», οι Χρήστος Κιούσης και Γιάννης Σερβετάς.
Η εκδήλωση αποτελεί τον 1ο σταθμό της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, «ΜΕΘ: Εντατικά Μαθήματα Ζωής», στο πλαίσιο της ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης των πολιτών αναφορικά με τη σημασία και το ρόλο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην επιβίωση των Ασθενών.

Λίγα λόγια για την ΕΕΕΘ: H Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) συστάθηκε το 1984, με σκοπό: α)την ανάπτυξη και προώθηση των στόχων της Εντατικής Θεραπείας, στο πλαίσιο δημιουργίας αυτόνομων και ανεξάρτητων κλινικών Εντατικής Θεραπείας, με την υποστήριξη πολλαπλών ιατρικών ειδικοτήτων, β)την προάσπιση και προαγωγή των επαγγελματικών και επιστημονικών ιδιοτήτων των μελών της (Eντατικολόγων) γ)τη θεσμική εκπροσώπηση των Εντατικολόγων και γενικότερα την προώθηση της συνεργασίας τους με την Πολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα. Περισσότερες πληροφορίες: www.icu.gr
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ): Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελεί ένα ξεχωριστό και διακριτό χώρο ιατρικής δραστηριότητας και νοσηλείας, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου αλλά ταυτόχρονα σε πολύ στενή συνεργασία μαζί τους. Στόχος της ΜΕΘ είναι η διαρκής παρακολούθηση, η επαρκής υποστήριξη και αποκατάσταση των ζωτικών λειτουργιών κάθε βαρέως πάσχοντα ασθενή καθώς και η διενέργεια των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων για τον καθορισμό και την εφαρμογή της βέλτιστης θεραπευτικής αγωγής. Εάν υπάρχει η δυνατότητα (προσωπικού, χώρου, εξοπλισμού) για την ανάπτυξη μιας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), αυτή πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μονάδας Εντατικής. Η κάθε ΜΕΘ οφείλει να στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ικανό αριθμό, βάσει σαφώς καθορισμένων κριτηρίων ανάλογα των κλινών της, ενώ Εντατικές με λιγότερες των έξι (6) κλινών, κρίνονται λειτουργικά και οικονομικά ασύμφορες.