Μάτια: Αυτές είναι οι συνήθειες που τα βλάπτουν

γυναίκα με κόκκινα μάτια
12-10-2021

Τα μάτια μας είναι πολύτιμα. Η όραση είναι μας είναι αυτή που κάνει την καθημερινότητα μας εύκολη. Η καλή όραση προϋποθέτει οπτική οξύτητα, σωστή αντίληψη των χρωμάτων, σωστή αίσθηση του βάθους και φυσιολογικό εύρος και κάλυψη των οπτικών πεδίων.

Συχνά κάνουμε λάθη που μπορεί να βλάψουν την όρασή μας όπως το να βγαίνουμε στον ήλιο ή να κοιμόμαστε φορώντας φακούς επαφής.

Οι συνήθειες αυτές και πολλές ακόμη είναι επικίνδυνες για τα μάτια και την όραση. Ανοίγουν τον δρόμο στην εκδήλωση πολλών οφθαλμοπαθειών, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Συνήθειες που βλάπτουν τα μάτια και την όραση

  • Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου: Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό του ματιού.
  • Δεν χρησιμοποιείτε σωστά τους φακούς επαφής: Μην κάνετε μπάνιο και μην κολυμπάτε φορώντας τους φακούς επαφής, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
  • Δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά: Για να διατηρούνται υγιή τα μάτια χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά.
  • Αγνοείτε τα προβλήματα υγείας σας: Δεν δίνεται σημασία σε ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ματιών. Η υπέρταση, π.χ., είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση ή/και επιδείνωση πολλών οφθαλμοπαθειών.
  • Καπνίζετε: Πολλές σοβαρές οφθαλμοπάθειες (π.χ. καταρράκτης, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα) είναι πιθανότερες στους καπνιστές.
  • Κοιμάστε χωρίς να αφαιρείτε το μακιγιάζ: Εάν δεν αφαιρεθεί προσεκτικά, το μακιγιάζ ματιών και ειδικά η μάσκαρα μπορεί να προκαλέσει εκδορά στην επιφάνεια του ματιού και να οδηγήσει σε μόλυνση.
  • Τρίβετε τα μάτια και τα βλέφαρά σας: Αν το κάνετε αυτό και μάλιστα με άπλυτα χέρια, είναι πιθανό να μολύνετε τα μάτια σας με βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μάτια: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από γλαύκωμα