Μαζικά προς τη δικαιοσύνη στρέφονται οι διοικητές

26-12-2016

Μαζικές προσφυγές στην Δικαιοσύνη ετοιμάζονται να κάνουν διοικητές του ΕΣΥ σε περίπτωση απομάκρυνσής «αζημίως και χωρίς αξιολόγηση», όπως προκύπτει από την τροπολογία του υπουργού Υγείας. Ενδεικτικό των διαθέσεων τους είναι ότι έχουν ήδη συμβουλευτεί νομικούς, οι οποίοι τους διαβεβαιώνουν ότι η υπόθεση τους θα εκδικαστεί βάση των προϋποθέσεων που ίσχυαν κατά τον διορισμό τους και όχι αυτών που θα ισχύουν κατά την απομάκρυνση τους, εάν ψηφιστεί η εν λόγω τροπολογία. 

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες νομικές πηγές, βάσει του ισχύοντος νόμου η θητεία των διοικητών είναι τριετής και επομένως μονομερής διακοπή της σύμβασής τους συνεπάγεται αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες συμβάσεις των διοικητών λήγουν το Δεκέμβριο του 2016, και στην περίπτωση προσφυγής θα διεκδικήσουν αποζημίωση 18 μηνών με καθαρό μηνιαίο μισθό τα 2.700 ευρώ (για τους διοικητές νοσοκομείων δυναμικότητας άνω των 400 κλινών). 

Αλλά και  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) Γιώργος Ι. Στάθης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε «απολύονται με αντισυνταγματικό τρόπο οι υπηρετούντες Διοικητές και φυσικά θα λάβουν παχυλές αποζημιώσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Απλά, όταν τελεσιδικήσουν οι αγωγές νομικών γραφείων, όπως αυτά των κ.κ. Μητρόπουλου, Κατρούγκαλου κ.λπ., θα κληθεί να εκταμιεύσει τα «σπασμένα» μια επόμενη πολιτική ηγεσία». 

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «καταργείται η προκήρυξη των θέσεων, όπως επίσης κάθε διαδικασία κρίσης και επιλογής, και παγιοποιούνται τα ασαφή, ανεπαρκή και αστεία «προσόντα», που επέτρεπαν και επιτρέπουν τον διορισμό άσχετων και τυχάρπαστων προσώπων. Υπέρτατος, μοναδικός και ανεξέλεγκτος Κριτής, αναγορεύεται προσωπικά ο κ. Υπουργός, που μπορεί να διορίζει ακόμη και τον κηπουρό του, αρκεί αυτός να έχει πτυχίο ανθοκομίας (κυριολεκτικά)». 

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, «10 χρόνια μετά την περιβόητη «επανίδρυση του Κράτους» στα νοσοκομεία, από τον κ. Ν. Κακλαμάνη, η σημερινή ηγεσία της Υγείας θεσμοθετεί εκ νέου την απροκάλυπτη, κομματική και αναξιοκρατική εκμετάλλευση των θέσεων νοσοκομειακών Διοικητών». Αναμένεται – σημειώνει «και πάλι ο διορισμός κάποιων άεργων μελών της κομματικής νεολαίας, κυρίως όμως αρκετών συνδικαλιστών ιατρών ΕΣΥ, οι οποίοι, στερούμενοι του λεγόμενου επαγγελματικού goodwill, θα επιλεγούν να ετεροαπασχοληθούν, με το αζημίωτο βέβαια…».