Μαζική αποχή από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων προτείνει η Ομοσπονδία των γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ

28-08-2017

«ΝΑΙ» στη μαζική αποχή από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) σε επιστολή της τους γιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Καταγγέλλει μάλιστα την απόφαση της 3ης και 4ης ΥΠΕ, «να παραδώσουν, κατακαλόκαιρο, εν μέσω αδειών, τις εκθέσεις αξιολόγησης στους υπαλλήλους και μάλιστα με καταληκτική ημερομηνία 31.08.17, ημερομηνία η οποία ήδη είναι εκτός της ορισθείσης από την Εγκύκλιο προθεσμίας που ήταν η 08-08-2017».

Σύμφωνα δε με το νόμο, καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των εκθέσεων αξιολόγησης είναι το α΄ τρίμηνο κάθε έτους, ενώ προβλέπονται κυρώσεις (σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα περί πειθαρχικού παραπτώματος)  για την περίπτωση της μη έγκαιρης παράδοσης της έκθεσης αξιολόγησης .

Όπως διευκρινίζει η Ομοσπονδία « οι Σύλλογοι και κατά συνέπεια η Ομοσπονδία μας ως μέλη του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισαν τη συμμετοχή της στην αποχή που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ από την συγκεκριμένη αξιολόγηση. Ακολουθώντας τις οδηγίες λοιπόν καταθέτουμε τις εκθέσεις αξιολόγησης στους κατά τόπους συλλόγους και όπου δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί σύλλογος αυτές αποστέλλονται στην Ομοσπονδία ως νόμιμο μέλος της ΑΔΕΔΥ».

Η ΑΔΕΔΥ όπως ήδη έχει ανακοινώσει (μεταξύ άλλων): «…Αυτό από μόνο του στοιχειοθετεί, πέραν των άλλων, την πλήρη παραδοχή της αποτυχίας της Κυβέρνησης να πείσει πως η αξιολόγηση που επιχειρεί είναι «ανώδυνη» και «επωφελής» για τους εργαζόμενους και τις Υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, στην ίδια εγκύκλιο, επιβεβαιώνει πως η αξιολόγηση είναι πλήρως συνδεδεμένη με τις συνολικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, τα νέα οργανογράμματα, τα περιγράμματα θέσεων, στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης του Δημοσίου και τη δημιουργία του μικρού επιτελικού κράτους. Μπροστά στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία-αποχή, που στις περισσότερες των περιπτώσεων κινείται σε ποσοστά από 90 έως 100%, και τη μεγάλη επιτυχία που προδιαγράφεται σε όλο το Δημόσιο, η Κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια,  αναγκάζεται να θέσει νέα καταληκτική ημερομηνία από τη μία, για το πέρας της αξιολόγησης, αλλά και να εκβιάσει από την άλλη…».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αντίθετοι με την αξιολόγηση αλλά για να γίνει αποδεκτή «ο στόχος της αξιολόγησης, θα έπρεπε να είναι η επιστημονική εξέλιξη, η επαγγελματική στήριξη των ιατρών/οδοντιάτρων, αλλά και η βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας». Αντίθετα, σημειώνει, «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η εφαρμογή της με τον πρόσφατο νόμο, στο χώρο της ΠΦΥ, θεωρούμε ότι στοχεύει στην καθιέρωση ενός συστήματος ανταγωνισμού ανάμεσα στους εργαζόμενους, δημιουργώντας μια πηγή «πρόθυμων και διαθέσιμων», με ένα μηχανισμό κινητικότητας,  μειώσεων μισθών, εκβιασμού και πειθαναγκασμού των εργαζομένων».

Και καταλήγει: «αυτό δεν είναι αξιολόγηση, αλλά προσπάθεια χειραγώγησης των υπαλλήλων μέσω αυτού του τρόπου αξιολόγησης και ίσως να είναι η χειρότερη συνέπεια που έρχεται, δηλαδή η δημιουργία μιας κατηγορίας υπαλλήλων οι οποίοι θα είναι άβουλα και υποτελή όντα που θα αναγκάζονται να σιωπούν και να γλύφουν για να αποκομίσουν τον πολυπόθητο αριθμό μορίων που θα τους οδηγήσει στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο».

Ειδικά για τους εργαζόμενους στην ΠΦΥ, η ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ αναφέρει ότι οι ιατροί / οδοντίατροι αξιολογούνται κατ’ αρχήν με βάση την κατάταξή τους. Οι μεν Π.Α.Α. με βάσει το νόμο 2519/1997, ως γιατροί του Ε.Σ.Υ., για : επιστημονικό, ερευνητικό και κλινικό έργο, συμμετοχή στα εξωτερικά ιατρεία, εφημερίες και στις γενικές δραστηριότητες του τμήματος. Όλα αυτά είναι ανύπαρκτα στις Μονάδες Υγείας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η «αξιολόγηση» των ιατρών / οδοντιάτρων ΠΕ επιχειρείται  από την 3η και 4η ΥΠΕ με βάση το νόμο 4369/16, παραβλέποντας την ύπαρξη ειδικού συστήματος αξιολόγησης και μάλιστα χρησιμοποιούνται έντυπα αξιολόγησης άλλων κατηγοριών υπαλλήλων, χωρίς καν να γίνεται μνεία των ειδικών συνθηκών και κριτηρίων αξιολόγησης που έχουν σχέση με το λειτούργημά τους, με όλα τα στοιχεία τους τα καταγεγραμμένα από την υπηρεσία με τη χρήση διορθωτικού !!!, και με το συνοδευτικό έγγραφο να αναφέρει : «ΘΕΜΑ Αξιολόγηση υπαλλήλων (μονίμων και Ι.Δ.Α.Χ.) για το 2016, πλην ιατρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4369/2016». Δηλαδή η 3η και 4η ΥΠΕ θα αξιολογήσουν τους εξαιρούμενους  – κατά τις δικές τους παραδοχές – ιατρούς και ως να μην πρόκειται για ιατρούς / οδοντιάτρους ……… Τα δε κριτήρια αξιολόγησής τους καμία σχέση δεν έχουν με τα ιατρικά καθήκοντα. Διαχωρισμός των εργαζομένων που αν και προσφέρουν το ίδιο έργο, παρέχουν υπηρεσίες στους ίδιους χώρους, στον ίδιο εργοδότη και υπόκεινται στους ίδιους νόμους. Δεν υπήρξε ούτε καν η ευαισθησία να θεσπιστούν αξιολογικά και αντικειμενικά κριτήρια για τόσες χιλιάδες υπαλλήλους που επί χρόνια στήριξαν και στηρίζουν την ΠΦΥ. Όσοι δε από τους εργαζόμενους απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα, λόγω αναγκών της υπηρεσίας, θα αξιολογηθούν για άλλα !!!  Οι δε αξιολογητές τους ούτε είχαν, ούτε έχουν, ούτε θα έχουν καμία γνώση για το έργο τους. Ακόμη χειρότερα δε, κάποιοι αξιολογητές ούτε κατά πρόσωπο δεν γνωρίζουν αυτούς που θα αξιολογήσουν !!!».

Η Ομοσπονδία – καταλήγει στην επιστολή της – επεξεργάζεται θέσεις και προτάσεις για μία διαδικασία αξιολόγησης στην Π.Φ.Υ.  με ενιαίους, αντικειμενικούς και ομοιόμορφους κανόνες, η οποία θα  λαμβάνει υπόψη την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, θα διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της ισότητας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη μέγιστη δυνατή απόδοση κατά την εργασία, και θα αποτρέπει την εκμετάλλευση «πρόθυμων και διαθέσιμων» για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.