Με εμπόδια η θεραπεία των ρευματοπαθών

26-12-2016

Όλο και λιγότεροι είναι οι  εξειδικευμένοι ρευματολόγοι γιατρούς που έχουν μείνει στις δημόσιες δομές της χώρας με αποτέλεσμα χιλιάδες ρευματοπαθείς να μένουν χωρίς θεραπεία αφού πολλές οικογένειες δε μπορούν να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος της θεραπείας  του δικού τους ασθενή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) κ. Σπύρο Ασλανίδη στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συμποσίου «Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίας», από τους 360 Έλληνες ρευματολόγους, μόλις  το 10% υπηρετεί σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακές Κλινικές, κι αυτοί κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις Πανεπιστημιακές Κλινικές της Επαρχίας), ενώ έχει συρρικνωθεί ο αριθμός των ρευματολόγων στις δομές του ΠΕΔΥ. Οι περισσότεροι ρευματολόγοι απασχολούνται στο ιδιωτικό τους ιατρείο κυρίως στα αστικά κέντρα, πολλοί όμως ασθενείς δε μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της επίσκεψης.

Στην Ελλάδα η συχνότητα των ΡΠ ανέρχεται στο 27% και αποτελούν μεταξύ όλων των παθήσεων την πρώτη αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας, μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας ανικανότητας, ιατρικών ε­πισκέψεων καθώς και τη δεύτερη κατά σειρά αιτία χρήσης φαρμά­κων με ή χωρίς ιατρική συνταγή.

 Συγκεκριμένα 67.000 άτομα πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και 49.000 άτομα από Σπονδυλοαρθρίτιδες. Οι συχνότερες μορφές είναι η οστεοαρθρίτιδα, οι φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κλπ), η ουρική αρθρίτιδα, τα διά¬χυτα νοσήματα του συνδετικού ιστού συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα κλπ.

Σήμερα ο θεραπευτικός στόχος, είναι η επίτευξη ύφεσης ή έστω νό­σου χαμηλής ενεργότητας. Ο στόχος αυτός επιτυγχά­νεται με πρώιμη διάγνωση, χορήγηση βιολογικών παραγόντων σε όσους ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στη συμβατική θεραπεία και συχνή και στενή παρακολούθηση. Το υψηλό κόστος των φαρμάκων αυτών αντισταθμίζεται, όπως ανέφερε στη συνέντευξη ο Επ. Καθη­γητής Οικονομικών και Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκος Σουλιώτης, από τη μακροπρόθεσμη μείωση της συνολικής δαπάνης για την αντιμε­τώπιση των συνεπειών των χρόνιων αναπηρικών ρευματικών νοση­μάτων.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις

Η αρμόδια επιστημονική εταιρία, ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, σε συνεργασία με τις Ενώσεις ασθενών με ρευματοπάθειες και ειδικούς επιστήμονες ανέλαβε τη σύνταξη και προώθηση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις». Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αφύπνιση της πολιτείας και της κοινωνίας για την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ρευματικές παθήσεις, ώστε να μειωθεί η κοινωνική, οικονομική, ασφαλιστική, οικογενειακή και προσωπική επιβάρυνση που προκαλούν οι ασθένειες αυτές.

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις» περιλαμβάνει 7 άξονες:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις
  • Δράσεις προς φορείς πολιτικών υγείας (υγειονομικός χάρτης, κατευθυντήριες οδηγίες, θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα κλπ)
  • Ανάπτυξη αρχείων καταγραφών ασθενών (registries)
  • Βελτίωση των παροχών υπηρεσιών υγείας, προσβασιμότητα, διάθεση φαρμάκων, κώδικας ανικανότητας
  • Εθελοντισμό, δράσεις και συνεργασία με σχετικούς φορείς για την κάλυψη ανασφαλίστων και μεταναστών
  • Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, των ασθενών και των οικογενειών τους
  • Έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις και τις συνέπειες τους.