Με “λουκέτο” απειλούνται πάνω από 100 κλινικές

26-12-2016

Με «λουκέτο» απειλούνται περισσότερες από 100 ιδιωτικές κλινικές στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ προχωρήσει σε εφαρμογή της νέας Σύμβασης Παροχής Νοσοκομειακής Περίθαλψης των Γενικών Κλινικών που περιλαμβάνει Κριτήρια Αξιολόγησης και Κατηγοριοποίησης τους.

Αυτό υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών η οποία καταγγέλλει τον ΕΟΠΥΥ για «εθνικοποίηση» των κλινικών και «υποχρεωτική περίθαλψη χωρίς πληρωμή» και «επίταξη»! Εκτιμά δε ότι μια τέτοια σύμβαση ευνοεί «τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια που θα αυξήσουν σε δυσθεώρητα ύψη τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ».

 Σε ανακοίνωσή της προς τον ΕΟΠΥΥ και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η  ΠΕΙΚ υποστηρίζει ότι η σύμβαση «βρίθει ασαφειών, αοριστιών, επαχθών και καταχρηστικών όρων για τους παρόχους. Πρόκειται για εξόχως καταπλεονεκτικη σύμβαση, η οποία επιφυλάσσει όλα τα δικαιώματα υπέρ του ενός συμβαλλόμενου, του ΕΟΠΥΥ, ενώ σαφέστατα σε δυσμενέστατη θέση βρίσκεται ο έτερος συμβαλλόμενος, οι πάροχοι υγείας».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, δεν προβλέπει την νοσηλεία σε Ψυχιατρικές Κλινικές, σε Ειδικές Παθολογικές Κλινικές, την πραγματοποίηση Αιμοκαθάρσεων σε Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των Κλινικών. Επιπλέον, δεν προβλέπει τρόπο πληρωμής των παρόχων (!) και καταργεί την συνεργασία για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.

 Επιπρόσθετα, η σύμβαση τονίζει η ΠΕΙΚ: αναφέρει «εξάντληση μηνιαίων πιστωτικών γραμμών» ανά πάροχο, εθνικοποιώντας τις υπηρεσίες μας με την υποχρέωση μας να νοσηλεύουμε το Β’ εξάμηνο το 2014 όχι απλώς δωρεάν αλλά με ζημία λογω της επιβάρυνσης μας με το κόστος παροχής των υπηρεσιών μας.