Με ποια κλινική, απειλεί ότι θα διακόψει τη σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

Σκληραίνει τη στάση του ο ΕΟΠΥΥ έναντι των παρόχων υγείας που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας. Ενδεικτικό είναι ότι ο Οργανισμός προχωρά σε διακοπή της σύμβασής του με μεγάλη μαιευτική κλινική της Θεσσαλονίκης καθώς από τη Δευτέρα βρίσκεται σε επίσχεση υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στην κλινική την Πέμπτη, αμέσως μετά την συνεδρίαση του δ.σ. του ΕΟΠΥΥ. 

Την ίδια ώρα, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της χώρας, μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) βρίσκονται σε επίσχεση υπηρεσιών από την περασμένη Δευτέρα, διεκδικώντας την εξόφληση των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ στον κλάδο που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, κανονικά συνεχίστηκε η παροχή υπηρεσιών για τους ασθενείς των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Νοσηλείας Νεογνών. 

Από την Τετάρτη, σε επίσχεση παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προχωρούν και οι γενικές και ψυχιατρικές κλινικές της χώρας, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης του κλάδου, ζητώντας την καταβολή των ποσών που τους οφείλονται. 

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, διεκδικεί την πλήρη εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Οργανισμού. Πρόκειται για οφειλές οι οποίες αφορούν σε νοσηλείες που πραγματοποιήθηκαν από το 2006 έως το 2011, ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς και για νέα χρέη που δημιούργησε ο ΕΟΠΥΥ κατά την τριετή λειτουργία του, ύψους 350 εκατ. ευρώ. 

Επίσχεση υπηρεσιών αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα, τα ιδιωτικά εργαστήρια, οι κλινικοί και οι εργαστηριακοί γιατροί.