Με rapid test για όλους η επιστροφή των εκδρομών στο σχολείο – Πότε επανεκκινούν οι πολυήμερες, αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου Παιδείας

17-02-2022

Το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των σχολικών εκδρομών έδωσε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Στη σύσκεψη των ειδικών μετείχε και η υπουργός Παιδείας. Έτσι από την από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ημερήσιοι περίπατοι και εκπαιδευτικές εκδρομές που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας. Από την 1η Μαρτίου θα επιτρέπονται και οι πολυήμερες εκδρομές που περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις των μαθητών. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται η διενέργεια self test και rapid test.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, επιτρέπεται εκ νέου, από την ημερομηνία έκδοσης της οικείας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας.

Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση. Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν ράπιντ τεστ 48 ώρες προ της αναχώρησης. Ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ.

Αναστολή λειρουργίας σχολικών τμημάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, σε συνολικά 31 σχολεία έχει ανασταλεί η λειτουργία τμημάτων λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.  Πρόκειται για 20 δημοτικά, 3 νηπιαγωγεία και 8 γυμνάσια-λύκεια. Σημειώνεται ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει το 50% +1 των μαθητών να είναι κρούσματα.