Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

10-12-2018

Στις 27 Δεκεμβρίου 2018 ή στις 27 Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους ιατρούς του ΕΣΥ, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.). Αυτό ανακοινώθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη μεταξύ εκπροσώπων της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και του Γ.Λ.Κ

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα γιατί θα πρέπει να συνυπολογιστούν ενδεχόμενες υπηρεσιακές μεταβολές κάθε δικαιούχου κατά το χρονικό διάστημα 13/11/2014 – 31/12/2016.

Για το χρόνο καταβολής ειπώθηκε ότι είναι «υποχρέωση και ευχή ταυτόχρονα» να καταβληθούν έως 27/1/2019 επειδή σχετίζεται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018. Ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα των γραφείων μισθοδοσίας των νοσοκομείων και των ΥΠΕ να καταρτίσουν τις ξεχωριστές μισθοδοτικές καταστάσεις στις οποίες θα αναγράφεται το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο και να σταλούν μέχρι τις 21 του μήνα στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Στις περιπτώσεις που αυτό γίνει μέχρι τις 21/12 τα ποσό θα καταβληθεί στις 27/12.

Για τη φορολόγηση των αναδρομικών, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α θα γίνει παρακράτηση φόρου 20%. Δηλαδή θα φορολογηθούν αυτοτελώς στην πηγή και δε θα υπάρξει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.

Ειδική αναφορά έγινε για τις αξιώσεις δικηγόρων (με τους οποίους ιατροί είχαν υπογράψει συμφωνητικό για να προσφύγουν ενάντια στις μισθολογικές περικοπές του 2012),με την ΟΕΝΓΕ να αναφέρει ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων να παρακρατήσουν και να τους αποδώσουν μέρος του ποσού που θα καταβληθεί. Και ζήτησε να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες στα γραφεία μισθοδοσίας. Για αυτό το ζήτημα η ΟΕΝΓΕ θα απευθύνει άμεσα ερώτημα στα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας και Οικονομικών) και θα ενημερώσει σχετικά.

Διαβάστε επίσης:

Οι 17 καθημερινές σας συνήθειες που θα θύμωναν τον γιατρό σας