Μεσογειακή διατροφή: Αποτρέπει τις πέτρες στη χολή

09-08-2017

Όλοι γνωρίζουμε πως η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Φαίνεται όμως πως η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό και σε άλλα σημεία του οργανισμού μας. Νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων έδειξε πως η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, που περιέχει πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε πέτρες στη χολή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Paris Sud, στο Ορσέ στη Γαλλία ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 64.000 γυναίκες, ηλικίας άνω των 50 ετών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έτρωγαν τα περισσότερα όσπρια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά (π.χ. ψωμί) ολικής αλέσεως είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν εγχείρηση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως (χολοκυστεκτομή).

Αντιθέτως, όσες ακολουθούσαν μια κυρίως δυτικού τύπου διατροφή που περιλαμβάνει πολλά αλλαντικά, είχαν αυξημένες πιθανότητες να χρειασθούν χολοκυστεκτομή, γράφουν οι ερευνητές στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας (AJG).

Τα άλλα είδη δυτικού τύπου διατροφής (π.χ. με πολλά κόκκινα κρέατα, πίτσες, τηγανητά κ.λπ.) δεν φάνηκε να συσχετίζονται με τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.

Η χολοκυστεκτομή είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις και συνήθως γίνεται εξαιτίας «πέτρας στη χολή» (χολολιθίαση).

Όπως εξηγούν η δρ Αμελί Μπαρέ και οι συνεργάτες της, οι εθελόντριες της μελέτης συμπλήρωναν κάθε δύο χρόνια αναλυτικά ερωτηματολόγια για την κατάσταση της υγείας τους, το ιατρικό ιστορικό τους και τον τρόπο ζωής τους.

Έπειτα από 18 χρόνια παρακολούθησης, οι 2.778 από αυτές είχαν υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή.

Όσες ακολουθούσαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν χολοκυστεκτομή, σε σύγκριση με όσες δεν έτρωγαν αρκετά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Αν και πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν λίθους στη χοληδόχο κύστη, αυτοί συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα (ασυμπτωματικοί), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη για χολοκυστεκτομή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μεσογειακή διατροφή: Ωφελεί περισσότερο πλούσιους και μορφωμένους
Κι όμως η μεσογειακή διατροφή δεν παχαίνει…