ΜΕΘ: Πόσες είναι τελικά;

26-09-2020

Σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες που συνέλεξε το healthview, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα 948 κλίνες ΜΕΘ και αναμένονται άλλες 50 στο Νοσοκομείο Σωτηρία από τη δωρεά της Βουλής, ίσως και στο τέλος του επόμενου μήνα. Προγραμματίζονται ακόμα και άλλες που είναι αμφίβολο αν θα είναι έτοιμες εντός του έτους, όπως οι 174 που προέρχονται από τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και άλλες από άλλους δωρητές.

Από τις 948, όπως φαίνεται και στον πίνακα, 775 είναι σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 32 είναι σε στρατιωτικά νοσοκομεία και 141 είναι σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Αυτές που μπορούν να υποδεχθούν αμέσως περιστατικά κορωνοϊού, είναι 262 με τις 10 από αυτές να βρίσκονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία και οι 252 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ΜΕΘ για COVID σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Στην Αττική υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι 230 ΜΕΘ του ΕΣΥ και επιπλέον οι περισσότερες από τις 32 που υπάρχουν στα στρατιωτικά, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Όσον αφορά στον COVID στην Αττική υπάρχουν 107 του ΕΣΥ και οι 10 (είναι όλες στην Αθήνα) των στρατιωτικών νοσοκομείων και όπως έχει δηλωθεί – εάν υπάρξει αύξηση περιστατικών που χρειάζονται ΜΕΘ, 43 από τις non COVID ΜΕΘ είναι σχετικά εύκολο να μετατραπούν σε ΜΕΘ COVID, αν και έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από γιατρούς και εργαζόμενους για αυτή τη διαδικασία. Επιπροσθέτως σίγουρα αρκετές από τις 50 νέες κλίνες ΜΕΘ στο Σωτηρία θα είναι για περιστατικά COVID.

Προφανώς λοιπόν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια σε εντατικές όπως είχε διαβεβαιώσει πριν λίγες ημέρες η πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου και εφόσον δεν υπάρξει τεράστια έξαρση το επόμενο διάστημα, το σύστημα αναμένεται να αντέξει.

 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΤΤΙΚΗ)  
  ΕΣΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ
ΜΕΘ non COVID 775 (230) 32 141 948
ΜΕΘ COVID 252 (107) 10 (10)   262

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Διαψεύδει το “πιστοποιητικό κορονοϊού” πριν από το αντιγριπικό εμβόλιο