Μία στις τρεις γυναίκες, πέφτει θύμα ξυλοδαρμού

26-12-2016

Μία στις τρεις γυναίκες στον πλανήτη θα πέσει θύμα βιασμού ή ξυλοδαρμού στη διάρκεια της ζωής της, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις από κοντινούς της ανθρώπους. Συνολικά, υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο γυναίκες σε όλο τον κόσμο κακοποιούνται. Έκθεση του FRA (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ) που βασίζεται στις συνεντεύξεις 42 000 γυναικών 18 ετών και άνω, από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2012, καταδεικνύει ότι η βία κατά των γυναικών, και ειδικά η βία λόγω φύλου που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων  την οποία η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοεί. 

Η έκθεση έδειξε ότι: 

–       μία στις τρεις γυναίκες έπεσε θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών, 

–       μία στις πέντε γυναίκες έχει πέσει θύμα παρενοχλητικής παρακολούθησης, 

–       μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης. 

Από την έρευνα προκύπτει μια εικόνα εκτεταμένης κακοποίησης, η οποία αφορά τη ζωή πολλών γυναικών αλλά η οποία δεν καταγγέλλεται συστηματικά στις αρχές. Η κλίμακα της βίας κατά των γυναικών δεν αντικατοπτρίζεται επομένως στα επίσημα στοιχεία.  

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με αφορμή εκδήλωση ενάντια στη βία και την κακοποίηση γυναικών, το Σάββατο 14/2 στις 12.00 στο Σύνταγμα, συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση “1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ενάντια στη ΒΙΑ και την ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ http://www.onebillionrising.org/. Κάθε χρόνο δεκάδες περιστατικά φτάνουν στη δημοσιότητα, αλλά είναι κυρίως αυτά που κατέληξαν στο θάνατο γυναικών και κοριτσιών. Τα περισσότερα περιστατικά βίας, παραμένουν άγνωστα. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι(ες), οι μετανάστες(στριες) , οι πρόσφυγες, όλες οι” μειονότητες”. 

Η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, η ανεργία, το trafficking, οι διακρίσεις λόγω φύλου στη δουλειά, ο εκφοβισμός και οι επιθέσεις, η καταπίεση, κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα των γυναικών. Στην Ελλάδα της κρίσης, το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις που απειλεί καθημερινά περισσότερες γυναίκες και κορίτσια, αποδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό και πλήττει τις οικογένειες, τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνική ισορροπία.