«Μίλα Τώρα»: 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό πριν την ενηλικίωσή τους

11-03-2022

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει στη χώρα μας το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό ως παιδιά και έφηβοι. Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο του 202,  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε κατά μέσο όρο 2 περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού την ημέρα. Μάλιστα, η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, διαχειρίζεται 1 κλήση την ημέρα για ψυχολογική υποστήριξη λόγω εκφοβισμού.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την έναρξη ετήσιας πανελλαδικής εκστρατείας με τίτλο «Μίλα Τώρα» για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού / Bullying.

Η έναρξη της εκστρατείας ανακοινώθηκε σε Διαδικτυακή Εκδήλωση, με αφορμή την 6η Μαρτίου αναγνωρισμένη στη χώρα μας ως Σχολική ημέρα ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.

Η ανησυχία για την έκταση αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαινομένου ενισχύεται από τα στοιχεία έρευνας, που αφιλοκερδώς διενήργησε η εταιρεία Focus Bari, για «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Βάσει της οποίας:

Μόνο 2 στους 5 μεταξύ όσων δέχθηκαν εκφοβισμό σε παιδική ηλικία ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με τους γονείς να αποτελούν την 1η  τους επιλογή (ποσοστό 18%) και τους εκπαιδευτικούς να αποτελούν τη 2η επιλογή (με ποσοστό μόλις 6%).

Το σχολείο φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος χώρος εμφάνισης συμπεριφορών εκφοβισμού.

Το 70% θεωρεί ότι τα παιδιά επιζητούν την προσοχή με αυτή τη συμπεριφορά εκφοβισμού.

Καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του «YouSmile», του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Δικτύου του Οργανισμού, που παράλληλα μας άλλες ενέργειες, σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα συγκλονιστικό spot όπου αφηγούνται 4 Πραγματικές ιστορίες παιδιών που δέχονται Bullying και έχει διαχειριστεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στην Εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο Ψυχολόγος του Οργανισμού κ. Στέφανος Αλεβίζος, μαθήτριες μέλη του YouSmile, η Συντονίστρια του Δικτύου, κα. Τζωρτζίνα Τσάγκα.

Ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε την Εκστρατεία και τις Δράσεις που θα υλοποιηθούν και δήλωσε: «Τα στοιχεία που έχουμε από την Εθνική Γραμμή SOS 1056 είναι συντριπτικά. Όχι μόνο ως προς τους αριθμούς, αλλά και ως προς την ένταση της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των παιδιών. Στην επικοινωνία μας με τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, έχουμε διαπιστώσει ότι η ένταση της βίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπάρχουν παιδιά που έχουν φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας.»

Ο κ. Αλεβίζος τόνισε: «Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι ό,τι κι αν έχουν κάνει, όπως κι αν είναι η εξωτερική τους εμφάνιση κανένα παιδί δεν έχει δικαίωμα να τα βρίσει, να τα χτυπήσει, να τα αγγίξει με τρόπο μυστικό. Εάν αυτό συμβεί, τότε το πιο ουσιαστικό μας μήνυμα προς αυτά είναι “Μίλα Τώρα”. Αυτή τη στιγμή έχουν όλα τα εργαλεία για να επικοινωνήσουν με κάποιον ειδικό και να βρουν λύση στο πρόβλημά τους, καλώντας στη Γραμμή SOS 1056, στέλνοντας μήνυμα στο Chat 1056, ή μιλώντας στους γονείς και εκπαιδευτικούς τους.»

Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις μαθήτριες, μέλη του YouSmile, να παρουσιάζουν τις Προτάσεις και Θέσεις της Ομάδας Δικαιωμάτων των Παιδιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Bullying στα σχολεία. Τα παιδιά προτείνουν:

Βιωματικές συναντήσεις ειδικών με καθηγητές και γονείς

Ομάδα παιδιών διαμεσολάβησης και ευαισθητοποίησης σε κάθε σχολείο

Πανελλήνια μαθητικά συνέδρια ενάντια στο Bullying

Παρουσία εξειδικευμένου ψυχολόγου σε κάθε σχολείο

Προστασία ανωνυμίας μαθητών κατά την επίσκεψή τους στους Ψυχολόγους

Online πλατφόρμα παραπόνων/καταγγελιών

Υποχρεωτικές ημερίδες σε κάθε σχολείο

Πιστοποίηση υλικών επικοινωνίας και «υποχρεωτική» προβολή τους

Εκπαίδευση και επιμόρφωση καθηγητών

Εξειδικευμένο δίκτυο εκπαιδευτικών πρόληψης και αντιμετώπισης θεμάτων εκφοβισμού.