Οι μισοί ασθενείς δεν λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους

03-02-2017

Στην Ελλάδα παίρνουμε τα φάρμακα όπως κι όταν νομίζουμε εμείς. Πολύ συχνά χωρίς να συμβουλευόμαστε καν τον γιατρό μας. Αυτό κάνουμε ακόμα και με τις αντιβιώσεις. Όπως δείχνουν έρευνες, το 50% των ασθενών παγκοσμίως δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακα τους.

Έτσι λοιπόν, για πρώτη φορά στα ελληνικά φαρμακεία, θα εφαρμοστεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει στους ασθενείς έναν πρακτικό τρόπο συμμόρφωσης με την φαρμακευτική τους αγωγή. Εξ άλλου, η μη σωστή λήψη των φαρμάκων αναγνωρίζεται παγκοσμίως, ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας.

Όπως έχουν δείξει έρευνες, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες. Επίσης, δεν παραμένουν συμμορφωμένοι με τη φαρμακευτική τους αγωγή. Το γεγονός αυτό, αυξάνει τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και νοσηλείας. Έτσι αυξάνεται και η δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι η οικονομική επίπτωση της μη συμμόρφωσης με τη φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 177 δις δολαρίων ετησίως. Ποσό που αντιστοιχεί σε 1,5 εκατ. περιστατικά νοσηλείας. Περιστατικά που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε συνεργασία με την εταιρεία NOUFIO, έχει σχεδιάσει και θα εφαρμόσει ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας από τον φαρμακοποιό και συμμόρφωσης του ασθενή με την φαρμακευτική αγωγή. Το όνομα του; TAKE CARE. Ανάλογα προγράμματα έχουν εφαρμοστεί σε πολλές δυτικές χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς.

Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές. Αυτές μάλιστα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποιήσεων με τους χρήστες των φαρμάκων.

Tο TAKE CARE είναι μια web και mobile based εφαρμογή. Περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής που επικοινωνεί με το αντίστοιχο δωρεάν mobile application για τον ασθενή-χρήστη. Ο φαρμακοποιός εγγράφεται στην πλατφόρμα δηλώνοντας την επωνυμία του φαρμακείου του και έναν μοναδικό κωδικό ανά φαρμακείο.

Η υπηρεσία της διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας προσφέρεται μέσα στο φαρμακείο, μόνο από τον φαρμακοποιό και απαιτεί τη συναίνεση του ασθενούς. Η διαδικασία ξεκινάει με την καταγραφή του συνόλου της φαρμακοθεραπείας του ασθενούς από τον φαρμακοποιό στην πλατφόρμα του TAKE CARE. Ο φαρμακοποιός καταγράφει τις απαντήσεις σχετικά με την αγωγή του ασθενούς και εντοπίζει δυνητικά προβλήματα με την αγωγή.

Τα προβλήματα που ενδεχομένως να εντοπιστούν διακρίνονται στα εξής:
– Ο ασθενής δεν είναι συμμορφωμένος με την αγωγή
– Πρόβλημα με τη λειτουργία φαρμάκου ή σκευάσματος
– Ο ασθενής δεν είναι επαρκώς προφορημένος για την αγωγή/πάθηση του
– Αναφορά παρενεργειών

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Διαχείρισης Φαρμακοθεραπείας, από τον φαρμακοποιό, η εφαρμογή TAKE CARE για τον ασθενή:
– Περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα και τις συμβουλές του φαρμακοποιού, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμα.
– Στέλνει ειδοποιήσεις στο κινητό τηλέφωνο του ασθενούς για υπενθύμιση λήψης της αγωγής του την ώρα που πρέπει να ληφθεί.
– Παρακολουθεί τη συμμόρφωσης με ένα «κλικ». Σε περίπτωση ορθής λήψης, επιβεβαιώνεται πιέζοντας ένα πράσινο πλήκτρο, σε περίπτωση χορήγησης με καθυστέρηση το κίτρινο, ενώ αν δεν γίνει λήψη το κόκκινο.
– Δημιουργεί γράφημα συμμόρφωσης με την αγωγή, η οποία μπορεί να επιδειχτεί στο φαρμακοποιό η τον γιατρό σε επόμενη επίσκεψη.

Η πλατφόρμα περιέχει όλες τις μορφές φαρμάκων που είναι εγκεκριμένες στην Ελλάδα. Η εφαρμογή είναι εγκεκριμένη από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την δυνατότητα χρήσης της από τους φαρμακοποιούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αύξηση των Ελλήνων που προμηθεύονται φάρμακα από το διαδίκτυο
1 στους 100 ηλικιωμένους έχουν παρενέργειες από τα φάρμακα