Μνήμη: Αυτοί είναι οι τρόποι για να την ενισχύσετε

άνδρας που έχει πρόβλημα με τη μνήμη του
24-11-2021

Η μνήμη είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει και να ανακτά νέες πληροφορίες μέσα από τις διάφορες εμπειρίες. Αποτελεί βασικό στοιχείο της διαδικασίας της μάθησης.

Υπάρχουν πολλά είδη μνήμης, τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες και αντιπροσωπεύονται σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
Όταν αναφερόμαστε σε προβλήματα μνήμης, εννοούμε συνήθως δυσκολίες που σχετίζονται με την επεισοδιακή μνήμη.

Για διάφορους λόγους, όταν διαταράσσεται αυτό το είδος μνήμης, τα πιο ευπαθή τμήματα είναι εκείνα που αφορούν πρόσφατα γεγονότα.
Αυτό οδηγεί στη γνωστή σε όλους εικόνα κάποιου που «ξεχνάει τα πρόσφατα αλλά θυμάται τα παλιά».

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αδύνατο να τονώσουμε τη μνήμη μας, αρκεί να προσπαθήσουμε.

Τρόποι να ενισχύσουμε τη μνήμη μας

  • Αεροβική άσκηση: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επισκόπηση Frontiers in Aging Neuroscience έδειξε ότι οι μεσήλικες παρουσιάζουν βελτίωση στη μνήμη τους μετά από έξι εβδομάδες συστηματικής αεροβικής άσκησης. Ο λόγος είναι η ενίσχυση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο στις περιοχές που σχετίζονται με την απομνημόνευση.
  • Καύση του λίπους στην κοιλιά: Μελέτες δείχνουν ότι το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά συνδέεται άμεσα με την πρόωρη εκδήλωση άνοιας. Η έλλειψη απαραίτητων πρωτεϊνών από τον εγκέφαλο είναι αυτή που πυροδοτεί τα πρώτα συμπτώματα.
  • Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την απώλεια μνήμης, κυρίως στους άνδρες. Οι μεσήλικες που καταναλώνουν πάνω από 2,5 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα εκδηλώνουν τα πρώτα σημάδια απώλειας μνήμης και νοητικής κατάπτωσης περίπου έξι χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες που δεν πίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορονοϊός: Προβλήματα μνήμης εμφανίζονται 8 μήνες μετά τη λοίμωξη