Μνήμη: Ένα κόλπο για να μην ξεχνάς ποτέ τίποτα

γραφικό με γόμα να σβήνει την μνήμη από τον εγκέφαλο άνδρα
01-02-2021

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πολύ δυνατή μνήμη. Αυτό μπορεί να ίσχυε πάντα. Μπορεί κι εσύ να είσα απο αυτούς που ξεχνούν που έχουν παρκάρει, που ψάχνουν συνεχώς αν πήραν το κινητό από το σπίτι, που δεν θυμούνται αν έβαλαν ή όχι το πορτοφόλι στην τσάντα.

Για να το αποτρέψεις αυτό χρειάζεσαι φωτογραφική μνήμη. Παρακάτω θα διαβάσεις μερικά κόλπα ώστε να φροντίσεις να μην ξεχνάς λεπτομέρειες.

Φέρε στο μυαλό σου δρόμους και κτίρια για να δυναμώσεις τη μνήμη

Θυμήσου τη γειτονιά σου, σε ποια θέση υπάρχει ένα περίπτερο, αρτοποιείο ή κάποιο άλλο κτίσμα. Μετά συνέδεσε τα πρόσωπα που τυχαίνει να βλέπεις εκεί, από τον περιπτερά μέχρι την κοπέλα στο ταμείο. Όλο αυτό γυμνάζει την μνήμη δίνοντας της βάση. Ουσιαστικά θέλεις να την μάθεις να μπαίνει στη διαδικασία να συνδέει αυτόματα ένα «χάρτη» μέσα στο κεφάλι, που απαρτίζεται από δρόμους, κτίρια, πρόσωπα. Δες το σαν άσκηση.

Το σκοτεινό δωμάτιο

Άσκηση που κάνουν τόσο οι Spetsnatz όσο και οι Green Berets. Χρειάζεσαι ένα βιβλίο και το φως του δωματίου σου. Κάθε φορά που τελειώνεις μία παράγραφο από αυτό που διαβάζεις, σβήνεις το φως και προσπαθείς να φέρεις στο μυαλό σου όσο πιο πιστά γίνεται το κείμενο. Δεν θέλεις να πετύχεις το 10/10, θέλεις να ενισχύσεις την φωτογραφική μνήμη και να βάζεις το μυαλό να λειτουργεί ασυνείδητα αποθηκεύοντας τις πληροφορίες.

Τα πορτρέτα βοηθούν να διατηρηθεί η μνήμη

Μόνιμη άσκηση των profilers του FBI όταν πρέπει να θυμηθούν στοιχεία κατηγορουμένων από παλιότερες υποθέσεις. Εσύ μπορείς να το κάνεις με ηθοποιούς ή τραγουδιστές. Επελεξε μία φωτογραφία πορτρέτο από το Google. Προσπάθησε να θυμηθείς όσες περισσότερες ταινίες έχουν παίξει ή όλα τα τραγούδια που έχουν πει. Και πάλι θα έχεις μία κορυφαία εκγύμναση.

Με αυτά τα έυκολα κόλπα θα μπορέσετε να κρατήσετε τη μνήμη μας ισχυρή για πολλά χρόνια ακόμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μνήμη: Πως μπορεί να την τονώσει ο αθλητισμός