Μόλις τρεις στους δέκα Έλληνες αθλούνται συστηματικά

26-12-2016

Μόλις 3 στους 10 Έλληνες ασκούνται συστηματικά, με την χώρα μας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά στο χρόνο που αφιερώνουν οι πολίτες σε άσκηση. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 69% των Ελλήνων δηλώνει ότι επιδίδεται σπάνια ή ποτέ σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης. Την ίδια στιγμή, 4 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι περνάνε πάνω από 5,5 ώρες της ημέρας τους στον καναπέ ή μπροστά στην τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Τα παραπάνω ευρήματα είναι σίγουρα απογοητευτικά, καθώς τα υψηλά επίπεδα έλλειψης σωματικής άσκησης που διαπιστώνονται στην ΕΕ σαφώς και δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς του κλάδου της υγείας, ιδιαίτερα λόγω της σύνδεσης της καθιστικής ζωής με την παχυσαρκία και τα νοσήματα που τη συνοδεύουν.

Αναλυτικά, και σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, μόνο των 7% των πολιτών στην Ελλάδα γυμνάζονται τακτικά, δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα, και επιπλέον ένα ποσοστό της τάξης του 24% από 1-4 φορές την εβδομάδα.

Η εικόνα στην Ευρώπη και ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο δεν είναι και πολύ καλύτερη, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, το 59% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιδίδεται καθόλου ή επιδίδεται σπάνια σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης, ενώ το 41% ασκείται μία φορά την εβδομάδα.

Πιο δραστήριος ο Βορράς

Η βόρεια Ευρώπη είναι περισσότερο δραστήρια από τη νότια και την ανατολική Ευρώπη, καθώς το 70% των ερωτηθέντων στη Σουηδία δήλωσε ότι επιδίδεται σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχοντας μικρή διαφορά από τη Δανία (68%) και τη Φινλανδία (66%), ακολουθούμενη από την Ολλανδία (58%) και το Λουξεμβούργο (54%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το 78% των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία δεν ασκείται καθόλου, ακολουθούμενη από τη Μάλτα (75%), την Πορτογαλία (64%), τη Ρουμανία (60%) και την Ιταλία (60%). Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.