Μόνο 6% των δρομέων στο Μαραθώνιο κάνουν προληπτικές εξετάσεις

26-12-2016

Μόλις 6% των Ελλήνων δρομέων που συμμετέχουν στο Μαραθώνιο της Αθήνας κάνει προληπτικές εξετάσεις, παρότι αυτές είναι δωρεάν λόγω ελλείμματος ενημέρωσης. Παρά τη μεγάλη αύξηση των δρομέων που συμμετέχουν στην αυθεντική διαδρομή της Αθήνας και κυρίως στις διαδρομές των 10 και 5 χιλιομέτρων, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κος Κώστας Παναγόπουλος  στην παρουσιάση της φετινής ενημερωτικής εκστρατείας της Πνευμονολογικής Εταιρείας ,”Μεγαλώνουμε με Υγεία”, οι Έλληνες, δεν παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να λάβουμε μέρος στους αγώνες, παρότι αυτοί κρίνονται απαραίτητοι κυρίως για ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη δρομική εμπειρία.

Φέτος η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), θεσμικός εταίρος του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, με την ενημερωτική εκστρατεία, «Μεγαλώνουμε με Υγεία»   επικεντρώνει στον εμβολιασμό, με κεντρικό μήνυμα «Πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Ο εμβολιασμός σώζει ζωές!», καθώς  η διεξαγωγή του φετινού Μαραθωνίου της Αθήνας συμπίπτει χρονικά και με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας (12 Νοεμβρίου).

Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία αποτελεί απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, με θνητότητα μεγαλύτερη του 15% σε ευαίσθητους πληθυσμούς (βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, καπνιστές, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, άσθμα, ΧΑΠ, καρδιαγγειακά νοσήματα, αλκοολισμός κλπ).

Ανά την Υφήλιο, τα πνευμονολογικά νοσήματα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου (ΧΑΠ: 3η αιτία θανάτου, Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού: 4η αιτία θανάτου, κακοήθειες αναπνευστικού: 5η αιτία). Ωστόσο, η πλειονότητα των νοσημάτων αυτών μπορούν να προληφθούν με την αποφυγή του καπνίσματος και τον εμβολιασμό ή θα μπορούσαν να ελεγχθούν περισσότερο σε πρώιμα στάδια, εφόσον διαγνωσθούν ή εντοπισθούν με κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η σπιρομέτρηση.

Ανάλογο σκεπτικό έχει και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία (ERS), που από το 2000 έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ΕLF),  με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίησή του κοινού σε θέματα σχετικά με την υγεία του αναπνευστικού καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών και δράσεων με τη συμμετοχή ασθενών (http://www.europeanlung.org).

Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ε, κ. Μιχάλης Τουμπής τόνισε: «Μέσα από τη συμμετοχή μας, ως Θεσμικός Εταίρος, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, μας έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια η ευκαιρία να συνδέσουμε το μήνυμα της πρόληψης με ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που προάγει τις έννοιες της άθλησης και της υγείας. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις προσπάθειες να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τη σημασία  της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει την πρόληψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, μέσω του εμβολιασμού, την αποχή από το κάπνισμα, τους προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους, την υγιεινή διατροφή και τη συνεχή άσκηση.”

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος, δήλωσε ακόμη: «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και ο ΣΕΓΑΣ, για τρίτη συνεχή χρονιά, προσπαθούμε να πείσουμε κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα, να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό, καλύτερο τρόπο ζωής. Το “Μεγαλώνουμε με υγεία”, που αυτή τη χρονιά δίνει έμφαση στη μάχη κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, αποτελεί μήνυμα – διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση, ο εμβολιασμός, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις όχι μόνο για να “εκδοθεί” το διαβατήριο αυτό, αλλά και για να διατηρηθεί σε ισχύ για πολλά –  πολλά χρόνια.»

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 33ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas και την υποστήριξη της Adidas. 

Ειδικότερα:

Ειδικό διαμορφωμένο περίπτερο (αρ. 41) της ΕΠΕ, θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO όπου θα πραγματοποιούνται από ειδικούς πνευμονολόγους δωρεάν εξειδικευμένες μετρήσεις αερόβιας ικανότητας άσκησης.

Ομάδα με 240 δρομείς θα συμμετέχει με τα μηνύματα πρόληψης και στη κλασική διαδρομή κια στους αγώνες των 10 και 5 χιλιομέτρων.