Μόσιαλος: Τι ισχύει με τους εμβολιασμούς και τις διασωληνώσεις – Το παράδειγμα του Ισραήλ

31-08-2021

Με σοβαρή νόσηση και διασωλήνωση λόγω covid κινυδεύουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά:

Αν γίνει στάθμιση του αριθμού των κρουσμάτων με βάση τον αριθμό των εμβολιασμένων ή των μη εμβολιασμένων (ανά εκατομμύριο πληθυσμού), τότε προκύπτει ότι υπάρχουν 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους.

Αυτό αναφέρει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής επικαλείται το παράδειγμα του Ισραήλ καθώς «πολλοί έχουν την εντύπωση πως το Ισραήλ συνεχίζει να προπορεύεται στους εμβολιασμούς. Όμως αυτό δεν ισχύει».

Ούτε ισχύει – σημειώνει – πως στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Και επειδή το εμβόλιο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό ξεκίνησαν να κάνουν την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Μόσιαλος, στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί μόνο το 60.5% του πληθυσμού.

Μάιστα, σε ορισμένες κοινότητες το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι χαμηλό. Για παράδειγμα, μόνο το 35.9% των υπερορθοδόξων Εβραίων έχουν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση (οι 342.971 από τους 959.185 υπερορθόδοξους). Χαμηλό είναι επίσης και το ποσοστό των εμβολιασθέντων στις κοινότητες των Αραβοϊσραηλινών, όπου μόνο το 45.48%  του πληθυσμού είχαν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου (888.000 από τους 1.954.460 αραβοϊσραηλινούς).

Όπως προκύπτει από την σύγκριση των στοιχείων για τον αριθμό των ανθρώπων που νοσούν σοβαρά στις ηλικίες 60 ετών και άνω από τις 14 Ιουνίου έως και τις 28 Αυγούστου:

Σε έναν πληθυσμό 1.4 εκατομμυρίου εμβολιασμένων καταγράφηκαν 35 σοβαρές περιπτώσεις. Και στους 110 χιλιάδες ανεμβολίαστους καταγράφηκαν 30 σοβαρές λοιμώξεις.

Μετά τη στάθμιση του πληθυσμού – αναφέρει ο καθηγητής – έχουμε 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους.  Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι η διασπορά του ιού στις κλειστές κοινότητες, ιδιαίτερα σε συνοικίες πόλεων και χωριά όπου κυριαρχούν οι ανεμβολίαστοι, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Επομένως, καταλήγει, όταν αναλύουμε τα στοιχεία του Ισραήλ είναι θεμιτό να συνυπολογίζουμε ότι

  1. περίπου 40% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί.
  2. τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι υψηλά σε συγκεκριμένες κοινότητες. Επομένως και η διασπορά της λοίμωξης στις κοινότητες αυτές είναι μεγάλη.
  3. όταν συγκρίνουμε τα δεδομένα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων καλό θα ήταν να κάνουμε στάθμιση με βάση τον αριθμό των πολιτών που ανήκουν σε κάθε κατηγορία.

Η στάθμιση αυτή κάνει όπως βλέπετε τεράστια διαφορά και δείχνει την αποτελεσματικότητα της προστασίας του εμβολίου στους εμβολιασμένους, σημειώνει.